Kötelező regisztráció az online trollok és tévinformációk ellen

Szokatlan lépéssel tenne rendet a Fülöp-szigetek az online trollokkal, tévinformációkkal és arctalan fiókokkal teletömött közösségi médiában.

A Fülöp-szigeteken jóváhagytak egy olyan törvénytervezetet, amely a közösségi média felhasználót a személyazonosságuk és telefonszámuk regisztrációjára kötelezi új fiók létrehozásakor.

Ezzel a lépéssel az online trollokat, visszaéléseket, tévinformációt és az arctalan, valamint hamis fiókok áradatát szeretnék megfékezni a közösségi platformokon, miután azok névtelenségbe burkolózva hatalmas mértékben terjednek a közösségi média korszakában. A törvényt egyébként több szinten elfogadták, de még elnöki jóváhagyásra vár.

Az nem derült ki, a közösségi cégek honnan tudják majd, ha egy név vagy szám hamis, a tévinformációkért a törvény mindenesetre nagy pénzbüntetést és/vagy börtönt ígér. Egy másik törvényben pedig a SIM-kártyák regisztrációját is előírták – a lépést a szolgáltatók üdvözölték, remélve, hogy kevesebb lesz a csalás és visszaélés.

Sok más országhoz hasonlóan itt is a közösségi média lesz a választások politikai kampányainak csatatere, így a helyzet igencsak elfajulhat.

A térségben egyébként a 110 milliós lakosságból 79 millió okostelefon-felhasználó van, egyes tanulmányok szerint ők globális szinten is rengeteg időt töltenek a közösségi oldalakon.

Azóta történt

Előzmények