Joe Biden elrendelte a kriptopiac vizsgálatát

A digitális dollár tanulmányozása mellett a kriptopiac jelentette veszélyekkel is foglalkoznak a hatóságok.

Joe Biden amerikai elnök szerdán írta alá azt az elnöki rendeletet, amely kötelezi a kormányt a jegybanki digitális dollár (CBDC) létrehozásával járó előnyök és kockázatok elemzésére, továbbá a kriptopiac jelentette veszélyek vizsgálatára.

Mivel azonnali betiltásokat nem helyeztek kilátásba, a piac alapvetően megnyugodott, és növekedésekkel reagáltak az árfolyamok.

Biden jelentéseket kér a pénz jövőjéről és a kriptopénzek ebben betöltött szerepléről – ezt több hatóság mellett a pénzügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium is vizsgálja, elemzi.

A Biden-kormány szerint a kriptopiac kiterjedt felügyelete elengedhetetlen az USA nemzetbiztonságának garantálása és a pénzügyi stabilitás, versenyképesség fenntartása, a kiberfenyegetések megszüntetése érdekében.


[+]

Több elemző szerint az elnöki rendelet beismerése annak, hogy egyre nagyobb szerepet töltenek be a kriptopénzek, és egyre nagyobb következményeket gyakorolnak a globális pénzügyi rendszerekre. Érintik a bankolást, a fogyasztói biztonságot és a volatilitástól való védelmet is, többek között – de a globális gazdaságban az amerikai dollár szerepére is hatással vannak.

Felelősségteljes innováció?

A National Economic Council igazgatója és a Fehér Ház tanácsadója szerint felelősségteljes innovációt hirdetnek, a kockázatokat azonban levennék a fogyasztókról, befektetőkről, cégekről. A múlt pénzügyi innovációja szerintük általában nem a dolgozó családoknak kedvezett, azonban növelte az egyenlőtlenséget és a rendszerszintű pénzügyi kockázatokat.

Kulcsszempont lehet az amerikai fizetési rendszer hatékonyabbá tétele és a szegény rétegek bankszámlához juttatása, amellett, hogy a digitális dollárhoz felmérik a szükséges technológiai infrastruktúra szükségleteit. Figyelmeztettek ugyanakkor, hogy a digitális dolláros fejlesztése és bejelentése évekbe telhet. A dollár világgazdaságban betöltött szerepe miatt különösen óvatosak a téma kapcsán.

CBDC-t, jegybanki digitális pénz egyébként 9 ország vezetett eddig be, 16 pedig fejleszti azt – egyesek ezért a dollár lemaradástól félnek, ugyanakkor a hatóságok szerint a dollárt védi az átláthatóság, a törvény és a központi bankrendszer függetlensége. A dollár szerepét kulcsfontosságúnak tartják a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartásában, ezt pedig egyetlen CBDC sem veszélyezteti a tájékoztató szerint.

Az elnöki rendelet egyébként tucatnyi jelentést ír elő, többek között a tőzsdefelügyelet és a fogyasztóvédelem részéről is, a kriptopénzek kockázataival kapcsolatban.

Azóta történt

Előzmények