A bitcoinhoz rögzült a Tesla árfolyama egy elemző szerint

Hiába termelt a bitcoinos befektetésből nagyobb nyereséget a Tesla, mint az autók eladásából egész 2020-ban; egy elemzőcég szerint Elon Musk és a Tesla nagy kockázatot vállalt, és végleg a bitcoinhoz rögzültek.

Múlt vasárnap már az 58 ezer dollárt is átlépte a bitcoin árfolyama, majd tegnapra már 46 ezer dollár alá is beesett. Ezzel egyszerre hasonlóan zuhant a Tesla tőzsdei árfolyama is.

Daniel Ives, a Wedbush elemzőcég szakembere szerint ez nem véletlen: a Tesla árfolyama már közvetlenül a bitcoinhoz rögzült. Az elemző szerint azt követően, hogy Elon Musk cége 1,5 milliárd dollárt fektetett az ingatag kriptovalutába, Musk és a Tesla teljesen a bitcoinhoz kapcsolódott a tőzsde szemében. Az elemző kitért arra is, hogy a Tesla az első hónapban 1 milliárd dolláros nyereséget ért el a befektetésével, vagyis több profitot szerzett ebből, mint az autók eladásából egész 2020-ban. A szakember szerint a hullámzó értékű kriptovaluta komoly kockázatot jelent a Tesla számára, ráadásul a befektetők innentől kezdve nem az elektromos autókkal kapcsolatos eredményekre figyelnek majd, hanem arra, hogy Musk és a Tesla mit lépnek a kriptopénzek piacán.

Ives szerint összességében mégis okos lépés volt a bitcoinba való befektetés a Tesla részéről, és jól is időzítettek. A kockázatot viszont jól szemlélteti, hogy tegnap az utóbbi hónapok legnagyobb, több mint 11 százalékos árfolyam-zuhanásán ment át a Tesla. Hasonló, 10,34 százalékos mértékben tavaly szeptemberben esett a Tesla árfolyama.

Bár a bitcoin árfolyama mostanra megállt a zuhanásban, hétfőn Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter figyelmeztetést adott ki a bitcoinról: szerinte az egy extrém mértékben nem hatékony módja a tranzakciók lebonyolításának, ráadásul az illegális tevékenységekhez való kötődésre is felhívta a figyelmet. A pénzügyminiszter szerint a bitcoin a környezetre is rossz hatással van, elég, ha csak a szükséges áram mennyiségére gondolunk.

Elon Musk eközben továbbra is rendszeresen tweetel a bitcoinról, az ethereumról és a dogecoinról, a bejegyzései pedig rendre nagy mozgásokat okoznak a tőzsdén (és nem csak kriptopénzeket befolyásol a véleményével Musk, hanem például játékok eladásait is). Amikor a hétvégén kijelentette, hogy magasnak tűnik a bitcoin és az ethereum árfolyama, mindkettő azonnal éles zuhanásba kezdett.

Több alapkezelő is hangoztatta azóta, hogy aggasztja őket Musk ténykedése a Twitteren, főleg befektetési szempontból. Az M&G szerint például a közösségi média korában nagyon óvatosnak kellene lenni, főleg akkor, ha az ügyvezető személyisége tízszer nagyobb, mint a mögötte álló autógyártóé.

A fentebb említett Daniel Ives ugyanakkor azt gondolja, hogy a bitcoin-sztorinak egyszer majd vége szakadhat, mindenki elektromos autót vásárol majd, a Tesla piaci értéke pedig emiatt meghaladja rövidesen az 1000 milliárd dollárt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények