Ingadozik Elon Musk vagyona, a Tesla is egy lufi lehet

Elvesztette, majd visszavette a világ leggazdagabb embere címet Musk, a 2008-as válságot megjósoló befektető szerint azonban a Tesla árfolyama idővel összeomlik.

Elon Musk az év elején maga vallotta be, hogy a legnagyobb optimizmussal is 10 százalék esélyt jósolt a vállalatának a túlélésre.

Azt is elárulta tavaly, hogy egyszer ár alatt el akarta adni a Teslát az Apple-nek, de Tim Cook még találkozni sem volt vele hajlandó. Végül azonban a Tesla túljutott a nehézségeken, és a tőzsdei árfolyama is kilőtt. Olyannyira, hogy jó egy hete Elon Musk a Tesla-részvényeinek hála a világ leggazdagabb emberévé vált (a részvények 20 százaléka az övé, a SpaceX esetében 48 százalék). A vagyona csak tavaly március óta több mint 160 milliárddal nőtt, ez több, mint amennyit Bill Gates összesen a magáénak mondhat.

Saját bevallása szerint nincsenek nyaralói és hajói: a pénzének felét a Föld problémáinak megoldására fordítaná, a másik felét arra, hogy önfenntartó várost hozzanak létre a Marson azért, hogy ha a Földön katasztrófa történik – a dinoszauruszokra és a harmadik világháborúra célzott –, akkor az élet ott folytatódhasson.

Nem tartott azonban sokáig ez a cím, a hét elején ugyanis megzuhant a Tesla tőzsdei árfolyama, és megint az Amazon alapító-ügyvezetője, Jeff Bezos lett a leggazdagabb. Musk vagyona egyetlen napon belül 13,5 milliárd dollárral csökkent. Aztán a Tesla részvényei megint fölfelé mozdultak, és végül Musk újra a világ legvagyonosabb emberévé vált.

A Bloomberg milliárdosokat követő indexe alapján ebben a pillanatban Elon Musk 201 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, Jeff Bezos pedig 183 milliárd dollárral.

A világ legértékesebb autógyártójának tartott Tesla árfolyamingadozása azonban egyenlő Elon Musk vagyoningadozásával, a kettő ugyanis együtt jár a fentebb említett okok miatt.

Joggal merül fel sokakban a kérdés: meddig tarthat a Tesla menetelése? A Tesla is egy lufi?

Michael Burry, a 2008-as válságot előre megjósoló befektető azt mondja, hogy igen. Az illetőről még filmet is készítettek Christian Bale szereplésével, ez volt a Nagy dobás. Burry ügyesen látta meg a jelzálogfedezetű értékpapírok piacán a buborékot, és annak összeomlásából nagyot profitált. A válság után visszavonult ugyan, de az elmúlt években vissza-visszatért, most pedig a Tesláról gondolja azt, hogy tőzsdei lufi. Már decemberben bejelentette, hogy shortolja a Teslát.

Burry mindenkit arra figyelmeztetett, hogy hiába imádják a befektetők a Teslát, az a jövőben a jelzálogfedezetű termékek sorsára jut. Véleménysorozatában azt is hangsúlyozta, hogy a Tesla piaci értéke csak egyetlen napon volt, hogy 60 milliárd dollárral nőtt, ami azért aggályos, mert a General Motorsnak ennyi volt akkor a teljes piaci kapitalizációja. 2020-ban a Tesla tőzsdei árfolyama több mint 740 százalékot emelkedett.

Emiatt az elektromos autókat gyártó cégek kapcsán fanatizmust lát Burry, és azt üzente a befektetőknek, hogy addig élvezzék az őrületet, amíg tart.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények