Nehézsúlyú műholdat állított pályára a SpaceX Falcon 9

Minden rendben ment, de a különleges teher miatt az első fokozatot nem tudták visszahozni.

A SpaceX Falcon 9 rakétája legújabb missziója keretében ma éjszaka sikeresen indult útjára a NASA Kennedy Űrközpontban a legendás, az Apollo-küldetésekre is használt 39A indítóállásról, hogy felvigyen magával egy olyan távközlési műholdat, amellyel teljessé válik a londoni központú Inmarsat ötödik generációs, négy műholdból álló kommunikációs rendszere (Global Xpress), mely széles sávú internetkapcsolatot biztosít. A SpaceX az idei évre több mint húsz indítást tervez, ez a mostani volt a hatodik.

A két fokozatból álló rakéta a „nehézsúlyú”, több mint hat tonnás Inmarsat-5 F4 műholdat vitte magával, hogy az 35 800 kilométerre a Föld felszíne felett geostacionárius pályára álljon. A küldetés során a műhold az indítás után 32 perccel sikeresen, problémamentesen levált a Falcon 9-ről. Mivel a vállalat információi szerint ez a hat tonna nagyjából a Falcon 9 teherbírásának a felső határa, így nem maradt arra üzemanyag, hogy az első fokozat visszatérjen a felszínre. (Eddig egyébként tíz első fokozat tért vissza sikeresen, közülük egyet már újra fel is használtak. A legközelebbi „újrahasznosítás” a jövő hónapban várható, amikor egy olyan első fokozat viszi fel a Bulgaria Sat műholdját, amely már részt vett misszióban.)

Az Inmarsat rendszerének előző három műholdját még 2013-ban és 2015-ben az orosz Proton rakéták állították pályára. A főként nagy megrendelőket (légitársaságokat, hajózási vállalkozásokat, kormányzatokat stb.) kiszolgáló Global Xpress ötödik generációs, a Boeing által épített rendszere az előfizetőknek 50 Mb/s-os letöltési, illetve 5 Mb/s-os feltöltési sebességet kínál – ez százszoros gyorsulás a negyedik generációs rendszerhez képest. Egyebek között a Global Xpress biztosítja pl. a Lufthansa Group vagy az Austrian Airlines járatain a Wi-Fi szolgáltatásokat.

Azóta történt

Előzmények