Újabb sikeres misszión van túl a SpaceX Falcon 9 rakétája

Különösen nagy méretű műholdat szállítottak, így nem volt mód az első fokozat megmentésére.

Bár a kedvezőtlen időjárás, az erős szél miatt két napot késett az indítás, a SpaceX Falcon 9-es rakétája magyar idő szerint ma reggel a Kennedy Űrközpontból sikeresen útnak indította az EchoStar 23 távközlési műholdat.

Az EchoStar 23 valóban „nehézsúlyú” eszköz, hattonnás, így a szokásosnál jóval több üzemanyag felhasználásra volt szükség, és ugyanezen ok miatt az első fokozat nem tért vissza és landolt, ahogy mostanában már megszoktuk, mivel ehhez nem tudtak volna üzemanyagot biztosítani, hanem a hagyományos rakétákhoz hasonlóan lezuhant. Az első fokozat az indítás után körülbelül négy, a második fokozat pedig 34 perc után vált le, ekkor a műholdnak már megvolt a kellő sebessége, hogy napelemek kinyitása után megkezdje a precíz pályára állást – az EchoStar 23 geostacionárius műhold, a Space Systems/Loral által épített eszköz 36 ezer kilométeres magasságban keringve Brazília területén biztosít távközlési szolgáltatásokat. Eredetileg tavaly év végén kellett volna felbocsátani, de a rakéta szeptemberi balesete késlekedést okozott.

A Falcon 9-es rakétatípusnak ez volt a 29. sikeres küldetése a 2010 júniusi bemutatkozása óta (ehhez járult két sikertelen start ez idő alatt). Elon Musk korábban közölte, hogy ez egyike volt az utolsó megsemmisülő első fokozatot tartalmazó rakétáiknak, a következő EchoStar műholdakat már egy továbbfejlesztett változat, a Falcon Heavy vagy a Block 5 állítja pályára.

A SpaceX-nél egyébként igen elfoglaltak, némi csúszásba kerültek a baleset miatt, pedig a határidőnapló igencsak tele van: csak április végéig még három műholdat kell pályára állítaniuk.

Azóta történt

Előzmények