Gigantikus műholdszállító repülőt mutatott be a Microsoft társalapítója

A hatalmas méretű szállítógép ötlete Paul Allen fejéből pattant ki, és a tervek szerint két év múlva már be is mutathatja képességeit.

Műholdakat alacsony földi pályára állítani képes repülőgép tesztelése kezdődik meg hamarosan az Egyesült Államokban. A repülőt, amely a tervek szerint akár már 2019-ben élesben bevethető lesz, szerdán mutatta be a Microsoft társalapítója, Paul Allen.

A milliárdos által kitalált és anyagilag támogatott fejlesztési projekt hat éve indult, a mögötte lévő társaság a Stratolaunch Systems Corporation nevet kapta, melynek vezetője, Jean Floyd hivatalos blogjában jelentette be, hogy a világ eddigi legnagyobb méretű repülőgépe tesztelésre kész.

A következő hetekben és hónapokban a Mojave-sivatagban folynak majd a hajtómű-, motor- és egyéb tesztek.

A repülő valóban lenyűgöző nagyságú: a 72,5 méter hosszú Stratolaunch ikertörzsű gép, szárnyfesztávolsága a világon a legnagyobb, 117 méter. A 226 tonnás monstrumot, amelynek maximális felszállási tömege 590 tonna, hat Boeing 747-hajtómű segíti a levegőbe. Az 1850 kilométer hatósugarú gép segítségével a levegőből lesznek indíthatók a a műholdak a gép két törzsét összekapcsoló központi szárny alól.

Előzmények