Valami történhetett a titokzatos amerikai műholddal

A sajtó és a szakértők még csak találgatnak, de állítólag a pályára állítás volt sikertelen.

Tegnap körbejárta a világsajtót a hír, hogy a SpaceX legújabb misszióján amerikai kormányzati megbízásra egy Zuma nevű műholdat visz fel, de arról semmit nem lehet tudni, hogy az eszköz milyen célt szolgál. Így hát elindultak a találgatások, a legtöbben úgy hiszik, hogy kémműholdról van szó, ezért a titkolózás.

Tegnap a sajtó és a szakértők az indítást figyelték, a fő téma a Zuma rendeltetése volt, ám ma éjszaka, hajnalban olyan, egyelőre meg nem erősített, szóbeszédre alapuló tudósítások jelentek meg, melyek szerint valami probléma akadt a küldetés során. Az eddig rendelkezésre álló információk szerint a felbocsátás sikeres volt, a Falcon 9 rakéta első fokozata is rendben visszatért, vagyis feltehetően a pályára állításnál, esetleg az után akadhattak gondok. De minderről eddig nem született hivatalos közlemény – a SpaceX annyit közölt, hogy a misszióról természeténél fogva nem adhatnak ki információkat, de tudomásuk szerint maga a felbocsátás probléma nélkül zajlott le.

Azt több amerikai oldal is megemlíti, különböző forrásokra hivatkozva, hogy tudomásuk szerint a műhold valamilyen oknál fogva nem tudott leválni a második fokozatról, így a szállítóeszközzel együtt lezuhant, és valószínűleg elégett a légkörben.

Ám mivel titkosított kormányzati, talán katonai misszióról van szó, az elérhető információk száma igen csekély, gyakorlatilag semmi, csak a szivárogtatásokra lehet hagyatkozni ebben a pillanatban.

Ha valóban baleset történt, annak komoly következményei lehetnek. Egyrészt az állam számára, hiszen egy ilyen műhold akár milliárdos értéket is képviselhet, másrészt – ha az derülne ki, hogy a SpaceX hibájából következett be az incidens – a gikszer Musk vállalkozása számára is igen kellemetlen lehet, hiszen nekik mára komoly bevételi forrást jelentenek az állami megrendelések is.

De még egyszer: ezek jelen pillanatban csak találgatások, mindenki várja a hivatalos kommentárokat.

Azóta történt

Előzmények