Elnöki kegyelemben részesült a Samsung főnöke

Nélkülözhetetlennek minősítették a nagy hatalmú vállalatvezetőt.

A kegyelmi döntést a pénteken kiadott közleményben a kormány azzal indokolta, hogy a gazdasági válság leküzdése érdekében az országnak feltétlenül szüksége van Lee Jae-Yong aktív közreműködésére.

Hirdetés

A funkciójában alelnök, de valójában a vállalatbirodalom tényleges irányítójaként és örököseként tevékenykedő Lee történetével az IT café is többször foglalkozott. A 2017-ben kirobbant – jórészt politikai szálakkal is rendelkező – botrányban a bíróság bűnösnek találta többek között korrupció, sikkasztás és hamis tanúzás vádjában, így öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Ezek után fellebbezések és újratárgyalások következtek, végül 2021 elején az alelnököt végül 30 hónap börtönre ítélték. Ugyanez év augusztusában a letöltött 18 hónapot beszámítva Lee feltételesen szabadlábra került.

A feltételes ideje alatt hivatalosan és jogilag a vezető nem vállalhatott munkát – bár az nyílt titok volt, hogy továbbra is ő irányítja a vállalatot. A kegyelmi döntés ezt a helyzetet számolta fel, mostantól formálisan is Lee irányíthatja a céget, vagyis a nyilvánosság előtt is képviselheti, iletve személyesen felügyelhet fejlesztéseket és átalakításokat. További következmény, hogy az eljárások miatt az alelnök nem vehette át 2020-ban meghalt apja helyét, így az elnöki pozíció azóta betöltetlen.

A sajátos berendezkedésű Dél-Koreában nagyszabású kormányzati intézkedéseket hoztak a válsághelyzet megoldására, így pl. kijelöltek kulcsfontosságú gazdasági szereplőket is, pl. Lee-t, aki a kegyelem után így nyilatkozott: „Keményen fogok dolgozni, hogy eleget tegyek vállalkozói felelősségemnek.”

Azóta történt

Előzmények