Elon Musk újra a mesterséges intelligencia szabályozását sürgeti

A vállalatvezető nemcsak az emberi munkahelyeket félti a robotoktól, hanem amiatt is aggódik, hogy az AI fejlesztése átlép egy határt, és ez civilizációnk végét jelentheti.

A Tesla vezetőjének véleményét a mesterséges intelligencia alkalmazásáról már jó ideje lehet ismerni: Elon Musk sosem rejtette véka alá azt a véleményét, hogy az AI potenciális veszélyt jelent az emberiség számára, Pandora szelencéjének tekinthető, így roppant nagy felelősség alkalmazása, melynél számtalan óvintézkedés meghozatalára van szükség.

Ugyanezeket az érveket mondta el pár napja a hétvégén igen határozottan egy olyan összejövetelen, melyre elsősorban az USA államainak kormányzói voltak hivatalosak (a National Governors Association rendes nyári gyűlése), de most arra koncentrált, hogy sürgesse a résztvevőket: a mesterséges intelligencia alkalmazásának szabályozását mihamarabb el kell végezni: „Nem szűnök meg kongatni a vészharangot, de amíg az emberek nem látnak az utcákon gyilkos robotokat, fel sem tudják fogni a problémát, mely most kifejezetten elméletinek és lehetetlennek tűnik. Az AI jelenleg létező civilizációnk egyik legnagyobb fenyegetése” – mondta. (A videón kb. a 48. perctől.)

Musk szerint a megoldás a szabályozás, mégpedig nem reakcióra épülő előírások, hanem a proaktív lépések, ugyanis úgy véli, hogy a reakcióhoz már túl késő: az AI esetében nem szabad megragadni annál az általános politikusi magatartásnál, mely a már megtörtént rossz dolgokra reagál, itt előre kell gondolkodni.

A vállalatvezető nézeteit sokan osztják – ám legalább ennyien nem értenek vele egyet. Musk ugyanis egy tudományos törésvonal egyik oldaláról szólal meg: nem azokról a mesterségesintelligencia-rendszerekről, technológiákról beszél, melyeket pl. a Google, a Facebook, a Microsoft stb. fejleszt és már ma is használnak speciális célokra, hanem azokról, melyeket ma még csak a filmekből és a könyvekből ismerünk, az általános, számtalan feladat megoldására képes intelligenciáról.

Az ilyen intelligencia létrehozása sok kutató szerint lehetetlenség, de még a megengedőbbek is csak úgy beszélnek róla, hogy minimum a távoli jövőben lehetséges egy ilyen AI megalkotása. Közülük is sokan aggódnak a mesterséges intelligencia fejlesztéseinek eredményeit látva, de sokkal inkább amiatt, hogy az emberek élnek vissza képességeikkel, mintsem amiatt, hogy „öntudatra ébrednek”. Például komoly problémákat vet fel az, hogy egyre több területen hagyatkoznak döntéshozók az okos, tanulni képes szoftverek „véleményére”, ez pedig az emberi etika erodálódásához vezethet.

Azóta történt

Előzmények

  • 700 ezer euró robotújságírásra

    A Google is beszáll a gépi történetmesélés támogatásába, a pénzből 30 ezer anyag születhet.

  • MI és a Robot

    A kiállítás rendezői arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencia és a robotika exponenciális sebességű fejlődése teljesen meg fogja változtatni a mindennapjainkat.

  • A mobilokon tanul tovább a Google AI

    A decentralizált modell előnyösebb a központi szerveren történő feldolgozásnál, az ígéret szerint a készülékek sem merülnek majd hamarabb.