Musk új cége összekötné az emberi és a gépi agyat

A vállalkozó szerint négy-öt éven belül eredményre juthat a frissen megalapított Neuralink nevű vállalat. A morális kérdések ráérnek, ha már van eredmény.

Elon Musk sosem tagadta, hogy imádja a sci-fit. Az inspirációt számára többek között Iain M. Banks biztosítja, ennek ékes példája az a gyógyászati kutató vállalat, amit Musk legutóbb tűzött zászlajára. A negyvenöt éves vállalkozó ugyanis most azt találta ki, hogy összekapcsolná az emberi és a gépi agyat.

A Neuralink nevű cégről a Wall Street Journal (WSJ) írta meg, hogy Musk áll mögötte, illetve egy olyan befektetői alap, amit Peter Thiel alapított. Arról, hogy a két úriembert milyen szálak kötik egymáshoz, korábbi cikkünkben már írtunk. A WSJ azonban azt is tudni véli, hogy három nagy nevet már le is igazolt a Neuralink: Vanessa Tolosa (a Lawrence Livermore National Laboratory mérnöke, a rugalmas elektródák szakértője), Philip Sabes (a Kalifornia Egyetem professzora, szakterülete a mozgásért felelős agyi területek), illetve Timothy Gardner (a Boston Egyetem professzora, aki arról híres, hogy elektródákat ültetett az agyba a madarak énekének tanulmányozására).

A szakemberek feladata a lap szerint az lesz, hogy összekössék az emberi agyat a gépi tudattal. Banks Kultúra sorozata mellett Richard Morgan is sokat foglalkozik a tudattokokkal, melyek gyakorlatilag halhatatlanná teszik viselőjüket. Amellett, hogy számos emberfeletti képességhez juttatják az embert, rendszeres mentést végeznek, így ha a test meghal, a tudatot egyszerűen visszaállítják a legutolsó mentésből egy új testben. A Valós halál című könyve például kifejezetten erre a témára épül.

A Neuralink alkalmazottainak nem kell a semmiből építkezniük, több mint egy évtizede zajlanak kutatások és már vannak gyakorlati sikerei is az agy-számítógép interfészeknek (BCI), mint például a BrainGate, ami mozgássérült betegeknek segít abban, hogy számítógépen gépeljenek a tudatukkal: amikor a BCI-t használó személy mozogni próbál, azaz egy adott irányra koncentrál, a kurzor is megmozdul.

Musk szerint a jelenlegi technológiák túl lassúak és nehézkesek, ha a számítási kapacitást vagy a gondolatok sebességét vesszük alapul, ezért jó ötletnek tartja, hogy kifejlesszen egy eszközt, amivel direkt kapcsolat alakítható ki a mesterséges és a humán intelligencia között. A Vanity Fairnek adott interjújában azt mondta, már most is kiborgok vagyunk, az agyimplantról pedig azt, hogy négy-öt évre vagyunk csak ettől.

Elon Muskot bemutató sorozatunk első részét itt érheti el, a második részt áprilisban publikáljuk.

Azóta történt

Előzmények