Mesterséges intelligenciával ellátott rakétákat fejleszt Oroszország

A projektről csak a fejlesztő és gyártó kissé homályos nyilatkozatából tudni, így pontosan nem ismert, mire lesz képest az AI.

Oroszország mesterséges intelligencia (AI) által vezérelt rakéták fejlesztésébe kezd bele – számolt be a tervekről a TASSZ hírügynökség. Nem sokkal korábban a Kalasnyikov fegyvergyártó vállalat jelentette be, hogy egy autonóm kézifegyverrendszert készítenek a hadsereg számára.

A várhatóan pár év múlva záródó projektről Borisz Obnoszov, a taktikai rakéták gyártásával foglalkozó KTRV (Корпорация Тактическое ракетное вооружение) vezetője a múlt héten számolt be pár mondatban, kérdésre válaszolva egy sajtótájékoztatón a Moszkvában tartott MAKSZ 2017 légi bemutatón. Obnoszov elmondta, hogy látva a külföldi példákat, többek között azokat az intelligens rakétákat, melyeket az amerikaiak Szíriában vetettek be, már jó ideje elhatározták, hogy kutatásuk fókuszába az AI kerül. Beszámolója szerint már komoly eredményeket értek el, de a konkrét fegyverek előállítása csak évek múlva várható.

Nem eszik olyan forrón

A The Next Web Obnoszov kijelentését némi kritikával fogadta, mivel az USA Szíriában a „jó öreg” és megbízható Tomahawk rakétákat vetette be, melyeket ugyan joggal neveznek „okosfegyvernek”, ám ez nem rendelkezik mesterséges intelligenciával, nem képes például önállóan meghatározni a célpontját: egy fejlett szoftver fut rajta, de szüksége van emberi interakcióra is. Az Egyesült Államok ugyan fejleszt AI-vel ellátott rendszert, hiszen a haditengerészet Harpoon rakétarendszerét egy újjal (Long Range Anti-Ship Missile – LRASM) fogják lecserélni, de az LRASM sem alkalmas önálló célkiválasztásra és -megsemmisítésre. A beépített AI jelentősen megkönnyíti majd az operátorok dolgát, növeli a hatékonyságot, de nem teljesen önálló.

A lap rámutat, hogy gyakran felröppennek a mesterséges intelligenciával ellátott fegyverekről szóló hírek, ám a legtöbb esetben ezek megalapozatlanok: a fejlesztések egyre magasabb szintűek, de nem „robot rakétákról” van szó, melyek maguk hoznak döntéseket – erről nagy vita van az USA-ban is, és a katonák láthatóan erősen ellenzik, hogy a döntési jogköröket átadják egy szoftvernek. Ugyanakkor nem elképzelhetetlen ilyen fegyverek kifejlesztése, ám ez könnyen Pandora szelencéjévé válhat, még akkor is, ha a legelvakultabb fanatikusok is tartanak az ellenőrzés elvesztésének lehetőségétől.

A The Next Web vélekedését támasztja alá a szintén a TASSZ által idézett Viktor Bondarjev, az orosz légierő főparancsnoka is, aki elmondta, hogy valóban fognak használni gépeiken AI-elemeket, melyek a környezeti változók nagy számításigényű elemzését végzik el, hogy aztán a repülőgép sebességét, repülési magasságát és irányát önállóan határozzák meg – de nem többet.

Azóta történt

Előzmények