2019. április 22., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tech rovat

700 ezer euró robotújságírásra

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A Google is beszáll a gépi történetmesélés támogatásába, a pénzből 30 ezer anyag születhet.

Hat évvel ezelőtt a Google még meglehetősen sok pénzzel, 2,7 millió dollárral támogatta az európai újságírást. Ekkor a vállalat az International Press Insitute számára biztosított forrást. Azóta sokat változott a világ, most a robotújságírásra adott pénzt a keresőóriás.

Hirdetés

A UK Press Association (PA) arra kapott 706 000 eurót, hogy harmincezer hírt írjon a mesterséges intelligencia, amit a helyi lapok átvehetnek. Természetesen ez még mindig nem jelenti az emberi újságírás végét, főleg a gazdasági gyorsjelentések területén vehetik hasznát a szoftvereknek a hírügynökségi munkában.

Míg a mesterséges intelligencia nélkülözi az igazi karaktert és látásmódot, ami miatt egy-egy hosszabb anyagot szívesen olvasnak el az emberek, ténykérdés, hogy a gép gyorsabban készülhet el egy-egy negyedéves jelentés, vagy sporteredmény feldolgozásával.

Ezzel a "favágó" munka alól mentesíti az újságírókat a program, illetve olyan mennyiségű tartalmat állíthat elő, amit élőerővel nagyon drága, vagy egyenesen lehetetlen volna.

A PA az Egyesült Királyságban és Írországban árulja híreit, most pedig együttműködésbe kezdett az Urbs Media startupjával, ami adatközpontú fejlesztésekben utazik. Együtt az egyik legnagyobb ösztöndíjhoz jutottak a Google Digital News Initiative (DNI) pályázatán. A vállalt fejlesztést a Radar (Reporters And Data and Robots) jelenti, ezzel a tervek szerint havonta több ezer hír készül majd el.

A Radar a bűnözés, egészségügy, foglalkoztatás kategóriákban ír majd elsősorban, feldolgozza a kormányzati szervek, helyi bíróságok és az egészségügyi szervezetek közleményeit. A kész anyagok között arra is lehetőséget biztosítanak majd, hogy a kiválasztott adathalmokból egyedi anyagokat rakjon össze a szoftver.

A mesterséges intelligencia önállóan generál majd grafikákat, videó- és képi tartalmakat a hírek mellé, a pénz egy részét pedig arra használják fel, hogy a hírkeresők könnyebben és gyorsabban megtalálják az így készült tartalmakat.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.