Elon Musk: Tiltsák be a gyilkos robotokat!

A Tesla vezetője mellett szinte az összes robotfejlesztő és -gyártó is aláírta azt a levelet, melyben az autonóm fegyverek mihamarabbi betiltását követelik.

A legnagyobb robotgyárak, illetve mesterségesintelligencia-kutatással foglalkozó műhelyek vezetői írták alá azt a petíciót, melyben arra szólítják fel az ENSZ-t, hogy tiltsák be az autonóm fegyvereket, melyeket köznapiasan „gyilkos robotoknak” is hívnak.

Levelükben arra hivatkoznak, hogy a lőpor alkalmazása, majd a nukleáris fegyverek kifejlesztése után az AI vezérelte fegyverek megjelenése lehet a harmadik nagy forradalmi változás a hadviselésben. Arra figyelmeztetnek, hogy ha létrejönnek ilyen fegyverek, a fegyveres konfliktusok teljesen megváltoznak: az emberek nem lesznek már képesek követni az akciókat, emellett a terroristák és zsarnokok is kihasználhatnák őket, valamint annak a kockázata is igen nagy, hogy támadók illegálisan behatolnak ezekbe a digitális rendszerekbe, hogy azokat gonosz céljaik elérésére vessék be.

QinetiQ MAARS
[+]

26 országból 116 érintett írta alá a levelet, melyet a hétvégén egy szakmai konferencián (International Joint Conference on Artificial Intelligence – IJCAI).) hoztak nyilvánosságra. E konferencia fókuszában ez a probléma állt, vagyis hogy megsürgessék a lehetséges tiltás bevezetését, ugyanis egy hasonló petíciót 2015-ben már kiadtak, ám a folyamat nem halad előre.

Arra is hivatkoznak a petícióban, hogy az emberi beavatkozás nélkül gyilkoló fegyverek „morálisan elfogadhatatlanok”, és az 1983-as, a fegyverek nemzetközi felügyeletét előíró egyezmény hatálya alá kell vonni őket. Ryan Gariepy, a Clearpath Robotics alapítója kijelentette, hogy roppant sürgős a szabályozás, ugyanis az autonóm fegyverek tekintetében már nem csak elméleti lehetőség bevetésük, mivel – ellentétben az AI egyéb területeivel, melyek ma még inkább a sci-fi birodalmába tartoznak – az autonóm fegyverek fejlesztése a csúcsponton van, hatalmas energiákat és forrásokat fordítanak ezekre a kutatásokra, és valós annak a veszélye, hogy hatalmas károkat tudnak okozni, és megrendítik az emberi társadalmak stabilitását.

Bár számtalan országban fejlesztenek ilyen rendszereket, de klasszikus példaként lehet felhozni a dél-koreai Dodaam Systems által határvédelemre kialakított géppuskatornyokat, melyeket ugyan most operátorok irányítanak, ők adják ki a tűzparancsot, de a rendszer technikailag képes az önálló célbeazonosításra és saját döntés alapján a tüzelésre.

Ha egyszer kinyílik Pandora szelencéje, nagyon nehéz lesz visszazárni – vélik az aláírók.

Azóta történt

Előzmények