Hirdetés

2018. június 24., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) t72killer


t72killer
(PH! félisten)
LOGOUT blog (1)

Jó, és honnan szerzünk tudatátültetéshez egy tudat nélküli testet? Különben meg az "agyra másolni" nem olyan 1xerű, mint winyóra, "kicsit" lassabb az adatátvitel. Kétlem, hogy 60-70évnyi "anyagot" egy nap alatt hatékonyan rá lehetne írni egy emberi agyra. Ráadásul totál random, hogy valami jobban rögzült, valami kevésbbé: ezt se ártana szortírozni, hogy mondjuk a gyerekeim nevét ne olyan szinten írja ki, mint a múlheti bevásárlási listát...

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#2) Syl válasza t72killer (#1) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

Lesz majd agyra is unerase meg security wipe :DD

Words cannot express how much i don't care

(#3) Zeratul


Zeratul
(PH! kedvence)

A cikk olvasatán nekem rögtön az jutott az eszembe hogy Musk lenne az első paciens akinek újra kellene írni az agyát és akkor nem lenne ekkora agyatlan agymenése. :W

Dögre száll a szép légy... A francia tankok nem szarok, másképpen jók...

(#4) Syl válasza Zeratul (#3) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

Végül is, a Paypal, az Ebay, a Tesla, a SpaceX, mind agyatlan agymenés volt :U

Words cannot express how much i don't care

(#5) gerii


gerii
(PH! addikt)

Fontos embereknél még meg is érné, de ez is csak egy másolat lenne, mint a Hatodik napon c. filmben. Aki csinálná az ugyanúgy meghalna, és csak egy másolata maradna meg. Ezt kellene első körben megoldani, hogy átvitel legyen, ne másolat.
Ami még érdekes kérdés, hogy ha van lélek, akkor az mit kavar be, követi-e a "gazdát"?

(#6) Dudikoff


Dudikoff
(lelkes újonc)

Nem sokára megjelenik a témába a waitbutwhy.com-on egy mélyebb cikk. Addig is lehet pótolni az eddigieket: http://waitbutwhy.com/2017/03/elon-musk-post-series.html

(#7) petipetya


petipetya
(PH! nagyúr)

Remélem, hogy valóban megvalósul és Stephen Hawking tudja majd használni - feltéve ha szeretné.

(#8) kriszpontaz


kriszpontaz
(PH! kedvence)

Igazán lehetett volna a neve Sarif Industries :DDD.

(#9) ViZion


ViZion
(PH! félisten)

Minden tiszteletem, de azért nah... "most azt találta ki, hogy összekapcsolná az emberi és a gépi agyat."
igen, Ő találta ki? Ne viccelődjünk már, elég rég vannak ez irányban kutatások, ő felkarolja, újragondolja, stb... de hogy kitalálta volna, az sok. Ettől függetlenül hajrá, szeretném az exceleimet már fejben tölteni... :D

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#10) tom5598 válasza ViZion (#9) üzenetére


tom5598
(fanatikus tag)

szövegértés... a most azt találta ki annyit jelent hogy most azzal az ötlettel jött elő hogy ő is beszáll a BCI kutatásba, senki nem mondta, vagy utalt rá hogy ezt ő feltalálta. :K

(#11) Peppa válasza Syl (#4) üzenetére


Peppa
(kvázi-tag)

Az eddigi agymenései megmaradtak az anyagi síkon ez azonban az ember lelki és szellemi részét próbálja meg materiális oldalról az agy szerven keresztül megközelíteni, megőrizni és visszaállítani ha majd meghalunk.

Több technikával is (pl.: hipnózissal, de más módszerrel is) történt már olyan, hogy valaki konkrét helyzeteket élt át újra korábbi életéből, de olyanról még nem hallottam, hogy valaki sokat törte a fejét és úgy jutott ilyen élményekhez.

a) hogyan lehet az agyban tárolni valamit, ami korábbi eredetű, mint maga az agy?
b) ha van ilyen, hogy előző élet, akkor van valami ami a halálunkkal nem hal meg, vagyis ilyen technológia, amin Musk dolgozik már most létezik, csak nem ismerjük eléggé.
d) A halál és az újra születés között akár még történhetnek is dolgok azzal a valamivel, ami nem hal meg... lehet, hogy fontos dolgok történnek, és az újra születés esetleg nem is egy véletlen és egyszerű dolog.

Nagyon kíváncsi vagyok mire jutnak ilyen nagy koponyák sok pénzből Musk energiáival!

[ Szerkesztve ]

(#12) Zeratul válasza Syl (#4) üzenetére


Zeratul
(PH! kedvence)

Lehet hogy az üzlethez ért Musk de biológiához abszolút analfabéta.

Dögre száll a szép légy... A francia tankok nem szarok, másképpen jók...

(#13) Syl válasza Peppa (#11) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

A végén kiderül, hogy a reinkarnáció, halál utáni élet, lélek stb. mind maszlag vagy valamelyik valós. Minden esetben óriási felfedezés lenne :)

Words cannot express how much i don't care

(#14) Dospalek


Dospalek
(őstag)

Témába vág: link

(#15) t72killer válasza Peppa (#11) üzenetére


t72killer
(PH! félisten)
LOGOUT blog (1)

Materiális szemszögből nézve - lévén a vallásos lélekfogalomra nincs tudományos bizonyíték:

a) az agy egy analóg adattároló - mint egy VHS-kazetta, önmagában semmilyen inkonzisztenciát nem okoz, ha régebbi adatokat írnak rá. Lényeg, hogy az adatok folytonosak legyenek. Inkonzisztens adatok se okoznak feltétlen katasztrófát, az álmainkat is tudjuk a helyén kezelni pl.

b) " van valami ami a halálunkkal nem hal meg" - ez nagyon messze megy a mostani technológiai szintünktől, jelenleg nulla rá a bizonyíték és sok "miért" re nincs értelmes válasz.

c) - kimaradt ;]
d) - lásd b).

SzVSz ha 1:1-ben, atomról atomra tudnánk másolni az agy szerkezetét, át lehetne vinni a tudatot. Bármi ennél primitívebb másolási módszer hibákkal terhelt, ugyanúgy, ahogy analóg adatfolyamot is csak akkor tudsz 100,000%-ban hibamentesen átmásolni, ha atomról atomra duplikálod a hordozót. 99.9999%-os másolás már másik embert eredményez. Ez egy Star Wars videokazinál nem gáz, emberi személyiségnél viszont akár katasztrofális következményekkel járhat (pl jámbor szerzetesből sorozatgyilkos lesz vagy fordítva).

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#16) Kopi31415 válasza Syl (#2) üzenetére


Kopi31415
(PH! félisten)

Security Wipe már van.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec

(#17) consono válasza Kopi31415 (#16) üzenetére


consono
(PH! addikt)

:D

If she didn't respond to his needs, he knew the three places to touch that worked every time . . . Control, alt and delete.

(#18) movax


movax
(senior tag)

Hülye Musk, inkább jönne ide a fórumra, hogy megtudja, mit lehetséges és mit lehetetlen megvalósítani, ne tapogatózzon vakon a sötétben...

(#19) derive válasza Syl (#4) üzenetére


derive
(senior tag)

Milyen eBay? Ahhoz koze nem volt! Paypal volt az, az is csak miutan eladta...

Es ezek kozul hany all meg a sajat laban?
Meg a Tesla is csak egeti a befektetok penzet, a Solarcity kb a csod szelen van, csak a kreativ konyveles tartja eletben. A SpaceXnek sem a Marsra kene koncentralnia, mert egyelore a foldkoruli palya is nagy feladat. Musk nagyon jol tud pofazni, hypeolni, meg a befektetok penzet egetni, es ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#20) gyurkikrisz válasza derive (#19) üzenetére


gyurkikrisz
(PH! addikt)

Attól, hogy valamivel nem keresed degeszre magad, attól az még nem feltétlen "agyatlan agymenés". Főleg, ha az a dolog egy jövőbe mutató tevékenység, ahol egyértelműen nem a gyors profitszerzés a cél :U

A tuning a kisfiúk alap órajele. | i5 6500

(#21) Syl válasza gyurkikrisz (#20) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

Na igen. A "csak pofázni tud" ember nélkül milyen is lenne ma az online fizetés/pénzküldés? Pont, mint Steve Jobs. Aki egy igazi seggfej volt, mégis alaposan megváltoztatta a világot.
Persze fórumon, névtelenül pofázni, és mások eredményeit becsmérelni igazi sikertörténet. Már tuti degeszre kereste magát vele ;]

Words cannot express how much i don't care

(#22) Fred23


Fred23
(PH! addikt)

Egy nagyon szép történet kezdete talán.

(#23) Pug válasza Zeratul (#12) üzenetére


Pug
(PH! kedvence)

Yepp, gyanítom az összerakott teamben sem fognak semmihez sem érteni az AI kutatókt/elméleti fizikusok/ neurobiológusok/klinikai pszichológusok/etc..... ugye? :U :W

Azért belőled pont nem néztem ki ezt a fokú korlátolt hozzáállást... :(

[ Szerkesztve ]

(#24) bkercso válasza Peppa (#11) üzenetére


bkercso
(PH! kedvence)
LOGOUT blog (1)

+1
Nem beszélve a sok halálközeli élményről, amelyben másik kórházi folyósón folytatott párbeszédekre emlékeztek a páciensek, miközben a történés idején nem volt agytevékenységük, sem szívverésük. Több száz vagy több ezer hasonló eset ismert.

t72killer: ha 1:1-ben, atomról atomra tudnánk másolni az agy szerkezetét, át lehetne vinni a tudatot.
Egy atomnak komplex kvantumállapota van, amiről még nem tudunk mindent. Páratomos rendszerek kvantumtleportációja (másolása) is csak úgy lehetséges, ha az eredeti rendszer megsemmisül. Továbbá, pl. a kvantumösszefonódásról sem tudunk mindent: elképzelhető, hogy agyunk részecskéi és mások - pl. szeretett személyek - agyának részecskéi között ilyen összefonódások állnak fenn? Vagy mi más magyarázhatná meg a telepátiával kapcsolatos kísérleti tapasztalatokat. (Most nem az okkultizmusra, sem az áltudományra gondolok, hanem az egyszerűbb, ám laborkörülmények közt végzett és megismételhető jelenségekre.) A nem anyagi tudat? Egyik se jó hír, ha agyat akarunk másolni.

derive: csak egeti a befektetok penzet
A világűr meghódítása is rengeteg munkát, kudarcot, és még emberéleteket is igényelt és nem ment pár év alatt.Hidegháborús para és rengeteg állami pénz kellett hozzá. Vagy nézzük az ipari forradalmat: gyerekmunka stb.
Nehéz ezt in situ megítélni, mert, ha lesznek a jövőben tartós eredményei, akkor azok utólag legitimálják az erőfeszítéseket. Szerintem.

Amúgy én nem az örök életet látnám potenciális előnynek, mert az, hogy valaki szeretne-e még élni, nagyban életkorfüggő. Sok idős pl. mondja, hogy készen áll, meg már menne, meg ilyesmiket. Az életkori életérzés pedig jelentős részben hormonális dolog is. Fizikai test és hormonháztartás nélkül a tudatunk sem érezhetné jól magát, gondolom. És ezeknek összhangban kell állnia egymással.
Max. befagyasztani lehetne az egyén fejlődését, de ennek meg vajon lenne-e értelme; nem válna-e unalmassá 100 évig 30 évesnek lenni?

[ Szerkesztve ]

Audio termékek (és Tápszűrő adapterhez): http://hardverapro.hu/tag/mkercso

(#25) derive válasza gyurkikrisz (#20) üzenetére


derive
(senior tag)

De kiakadt itt valaki, amikor megemlitettem, hogy hamis peldakat hoztok fel. ;]
Aztan amikor elfogy a penz, meglatjuk mennyit ernek az eloremutato otletek. Kulonosen, hogy az utobbi hetekben mar fullba nyomja a kretent a marketingdumaval. Valamivel csak fejni kell a befektetoket, kulonben elapadnak.

(#26) Peppa válasza t72killer (#15) üzenetére


Peppa
(kvázi-tag)

1. vallásos lélek fogalom = nem bizonyítható (hit alapú)
2. tudományos bizonyíték = tudatos, következetes gondolkodásra épít nem a hitre, egy leíró modellt követve saját magam is eljuthatok ugyanarra a következtetésre.
3. természettudományos bizonyíték = a világot (világegyetemet) felépítő matériára vonatkozó tudományos összefüggések. pl.: gravitáció.

4. olyan létezik hogy szellemtudományos?

Tegyük fel, hogy a lélek és a szellem nem fizikai dolgok, az agyban nem fogjuk megtalálni őket és ezért másképpen működnek, mint amit megszoktunk a fizikai dolgok esetében (még nem tudjuk hogyan).
Tegyük fel, hogy valaki megad egy a legtöbb ember által végezhető modellt: pl.: ezeket és ezeket a gondolat/érzés/meditációs gyakorlatokat ha végzed, akkor egy szint után felerősödik egy eddig alvó állapotban levő érzékszerved, amivel érzékelhetővé válik egy világ, amit eddig nem érzékeltél. Ez a szellemvilág és itt ilyen és ilyen összefüggések lesznek érvényesek.

Ha ez igaz, akkor ez tudományos vagy vallásos?

(#27) Zeratul válasza Pug (#23) üzenetére


Zeratul
(PH! kedvence)

Egy normális neuron- chip interfacet nem sikerült még csinálni amivel a megszakadt idegpályák áthidalhatók lennének és gerincsérültek újra járhatnának, de Musk a 5 Mrd neuronból álló, az adatokat quantum állapotban őrző agy tartalmát akarja lementeni számítógépbe, majd visszatölteni és ne tartsam agymenésnek. :W

Dögre száll a szép légy... A francia tankok nem szarok, másképpen jók...

(#28) bkercso válasza Peppa (#26) üzenetére


bkercso
(PH! kedvence)
LOGOUT blog (1)

tudományos összefüggések. pl.: gravitáció.
Remek példa: ez okozza az egyik legnagyobb fejtörést ma a fizikában, mert nem nagyon illeszthető bele a modern elméletek jelenlegi formájába.

A tudományban fontos az alázat: a tudatot kutatni kellene, nem hülyeségeket célként/potenciális előnyként emlegetni. :R

Audio termékek (és Tápszűrő adapterhez): http://hardverapro.hu/tag/mkercso

(#29) dabadab válasza derive (#19) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"Es ezek kozul hany all meg a sajat laban?"

A Tesla köszöni szépen, jól van, ahogy a SpaceX is. A Solarcity az bebukott, de ez meg előfordul.

DRM is theft

(#30) dabadab válasza Peppa (#26) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"1. vallásos lélek fogalom = nem bizonyítható (hit alapú)"

Ebből következik, hogy nincs semmiféle gyakorlati következménye, mert ha lenne, akkor hirtelen bekerülne a természettudomány területére.

DRM is theft

(#31) dabadab válasza bkercso (#24) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"Vagy mi más magyarázhatná meg a telepátiával kapcsolatos kísérleti tapasztalatokat."

Tudsz olyan komolyan vehető, dokumentált kísérletről, aminek nem az volt a vége, hogy nincs telepátia?

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#32) derive válasza dabadab (#29) üzenetére


derive
(senior tag)

Ha az eves szinten -900 millio $t jonak lehet nevezni... Attol meg, hogy ma az elvonalban vannak, ne logjon a kezunk a bilibe. Ha nem kapjak magukat ossze, hamar utolerik oket a hagyomanyos automarkak, aztan annyi volt. A SpaceX meg egyelore 40 eves Sojuzokkal versenyez a teherforgalomert. Szoval azert egyelore egyik sem egy tiszta sikertortenet...

(#33) Syl válasza dabadab (#31) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

Lassan kiderül, hogy vannak Jedik is ;]

[ Szerkesztve ]

Words cannot express how much i don't care

(#34) bkercso válasza dabadab (#31) üzenetére


bkercso
(PH! kedvence)
LOGOUT blog (1)

Anno az jött le, hogy ha az egyik résztvevő előtt villogtattak egy lámpát, akkor a másik szobában koncentráló agytevékenységében is felfedezhető volt a villogás frekvenciája. Komolyabbra nem emlékszem, de ez is érdekes.

Továbbá Vassy Zoltán írta valamelyik könyvében, hogy az általuk talál parajelenségek sztochasztikusak voltak: nagyon kicsi a valószínűsége, hogy csupán a véletlen műve volt a sok kísérleti tapasztalat együttese, de az egyes kísérletekről sosem lehetett biztosat mondani.

Nem állítok ezzel semmit, csupán azt, hogy kevés kutatás történt; mindenesetre nem tudomámytalanabb, mint a tudatmásolás.

[ Szerkesztve ]

Audio termékek (és Tápszűrő adapterhez): http://hardverapro.hu/tag/mkercso

(#35) bkercso válasza derive (#32) üzenetére


bkercso
(PH! kedvence)
LOGOUT blog (1)

Érdekes, hogy a hagyományos márkák a Tesla startja után kezdtek komoly elektromos fejlesztésekbe.
Visszatérő rakáté is Musk készített először.

Audio termékek (és Tápszűrő adapterhez): http://hardverapro.hu/tag/mkercso

(#36) t72killer válasza bkercso (#24) üzenetére


t72killer
(PH! félisten)
LOGOUT blog (1)

Hátigen, elképzelhető, hogy atomnál kisebb szintek is számítanak, akkor viszont kb lehetetlen másolni.

"kórházi folyósón folytatott párbeszédekre emlékeztek a páciensek, miközben a történés idején nem volt agytevékenységük, sem szívverésük" - ez nem parajelenség, azt jelzi, hogy az illetékes idegpályák működtek még. Ahogy egy számítógép bizonyos részei közt lehet kommunikácó függetlenül attól, hogy elfeketedett a képernyő, sőt, meghalt a CPU.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#37) RaveForce


RaveForce
(PH! kedvence)

Mocsoda otlet... Musk sztem tul sokszor lathatott egy bizonyos filmet... ;] ott sem lett jo vege :D

[ Szerkesztve ]

„egy mobilarenás topik terebélyesedésével annak az esélye, hogy valaki a samsunggal vagy az apple-el von valamilyen párhuzamot, közelít az egyhez. Kiegészítés 2017: a xiaomi is jön fel, HMD Global topikban főleg. ” RaveForce's Law

(#38) bkercso válasza t72killer (#36) üzenetére


bkercso
(PH! kedvence)
LOGOUT blog (1)

Másolás: gondold el, hogy ha úgy másolnának engem, hogy az eredeti is megmarad ("biztonsági mentés a tudatról), akkor az nem én lennék. Ha pedig az eredeti nem maradna meg, ahhoz pedig nem lenne bizalmam, mert lehet, hogy szintén nem én lennék és csak a túlvilágól láthatnám, ahogy egy hozzám megszólalásig hasonló megszólal. :DDD

ez nem parajelenség, azt jelzi, hogy az illetékes idegpályák működtek még
Két okból sem: egyrészt, mert senki sem hallja, mi történik a kórház másik szobájában vagy másik emeletén; másrészt pedig nem működhet az agy, ha egyszer nincs EEG jel, pláne nem sok percen keresztül.

Audio termékek (és Tápszűrő adapterhez): http://hardverapro.hu/tag/mkercso

(#39) fordfairlane válasza derive (#25) üzenetére


fordfairlane
(PH! kedvence)

Odáig vannak ezért a szélhámosért.

x gon' give it to ya

(#40) Peppa válasza dabadab (#30) üzenetére


Peppa
(kvázi-tag)

Milyen jellegű gyakorlati következmény lenne neked elfogadható?
pl.: operálhatóvá válik a moralitás, vagy hogy csak jobb kedve lesz tőle az embereknek, ha hisznek dolgokban?

Azt a kérdés feszegettem, hogy ha a lélek/szellem nem természettudományos dolog, attól még lehet-e tudományos, vagy szükségszerűen vallásosnak lennie?
Nagyon érdekelne, hogy az általam leírt fenti példa számodra elfogadható tudományosnak?

(#41) Feketelaszlo válasza bkercso (#35) üzenetére


Feketelaszlo
(senior tag)

A hagyományos gyártók akkor fejlesztenek alternatív járművet, ha a politika felől igény mutatkozik rá (GM EV1). Minden elismerésem, de azt azért ne higgyük el, hogy kizárólag pár kaliforniai hippi után fut a fél autóipar. Ahogy a neurológia-informatika szerelemgyermeke sem azért lesz menő (ha az lesz), mert Musk olyat fog feltalálni, amit a többiek nem tudnak.

[ Szerkesztve ]

(#42) bkercso válasza Feketelaszlo (#41) üzenetére


bkercso
(PH! kedvence)
LOGOUT blog (1)

Hát, a politikához nem értek, de hiszek Neked. Mindenesetre mérnöki szempontból érdekes, amit Musk csinál. Oda nem vagyok a személyéért - karizmatikus emberekért odalenni amúgy is kockázatos.

Politikai igény jelenleg a globális felmelegedésre van... :O

Audio termékek (és Tápszűrő adapterhez): http://hardverapro.hu/tag/mkercso

(#43) quarros


quarros
(tag)

Emberek mi ez a metafizikai vita??? Ha jól értelmezem ez egyenlőre csak arról szól hogy az emberi agyhoz akarnak késziteni egy kommunikációs eszközt amivel direkt tudnánk kommunikálni a mai digitális világgal vagy mesterséges protéziseket mozgatni úgy mint az eredeti végtagot. Ez igen csak messze van attól hogy bárki "tudatát lemásolnák" (már csak sávszélesség miatt is ha alaposabban belegondolunk).

(#44) Kopi31415 válasza dabadab (#29) üzenetére


Kopi31415
(PH! félisten)

A Tesla mondjuk úgy, megvan .Vagy már nyereséges?

#35 bkercso: Helyesen, utána lettek láthatóak eme fejlesztések. De a Toyota addigra már kidolgozta a saját hibrid és plug-in rendszerét, piacra is vitte, illetve ezer éve folytak a kutatások az elektromos, tüzelőanyag cellás és egyéb alternatív hajtásokkal. A GM Autonomy is vagy tíz évvel megelőzte őket jó pár elképzeléssel, amit prototípusként meg is valósítottak. De említhető a Venturi, aki saját maga képes volt elektromos sportautót építeni, nem kellett hozzá külső segítség. Csak nem csaptak akkora hypeot maguk körül.

[ Szerkesztve ]

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec

(#45) optikus


optikus
(senior tag)

nemreg meg a zcuki gyerek aszonta nagy csindadrattaval hogy o meg az osszes betegseget szunteti meg, sztem ossze kene fogniuk...

Buy books not gear.

(#46) fordfairlane válasza optikus (#45) üzenetére


fordfairlane
(PH! kedvence)

Jaja, dolgozhatnának egy irodában. Izgi lenne ennyi világmegváltót összeereszteni. Hátha kikaparják egymás ... gesztenyéjét. :D

x gon' give it to ya

(#47) 7s26c


7s26c
(őstag)

Az ilyesmitől kiráz a hideg. Amúgy még az emberi ágyról nem tudunk ám mindent

Az utolsó ember a Földön a szobájában ült. És akkor kopogtak az ajtón…

(#48) mizoli válasza movax (#18) üzenetére


mizoli
(PH! addikt)

:C
+1

(#49) quarros válasza 7s26c (#47) üzenetére


quarros
(tag)

"Amúgy még az emberi ágyról nem tudunk ám mindent"

De nem is fogunk tudni ha csak aktívan nem kutatjuk.

(#50) 7s26c válasza quarros (#49) üzenetére


7s26c
(őstag)

Igen, ma már előfordulhat pl. epilepszia sikeres kezelése műtéti és gyógyszeres úton. Szerintem nagy szó.

Az utolsó ember a Földön a szobájában ült. És akkor kopogtak az ajtón…

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.