A kulcsemberét elveszítő Autopilot miatt ítélt a Tesla ellen a német bíróság

A problémásan működő Autopilot funkció miatt a Model X 112 ezer eurós vételárának nagyját köteles visszatéríteni a Tesla egy bírósági döntés értelmében.

Meglehetősen aggasztó hírként futott végig a médiában az elmúlt napokban, hogy Andrej Karpathy, a Tesla egyik magas rangú vezetője távozott a cégtől – pedig kulcsfontosságú volt az Autopilot projekt kapcsán.

Karpathy még csak a távozásának okát sem árulta el, pedig kritikus időben hagyja ott a vállalatot. Ráadásul Elon Musk állandó ígéretei közül a legutóbbi szerint idén elérjük a teljes önvezetést (ezt a kitűzést már többször elhalasztotta). Elemzők szerint Karpathy távozása komoly változásokat tükrözhet a Tesla FSD-törekvései kapcsán.

Nagy pofon a német bíróságtól

Ha pedig az Autopilot kapcsán nem lenne elég a súlyosan negatív médiafigyelem és az állandó amerikai, hatósági vizsgálatok, visszahívások, akkor már a német bíróság is az Autopilot ellen fordult.

München bírósága ugyanis elrendelte, hogy a Tesla köteles egy Model X közel teljes, 112 ezer eurós vételárát visszatéríteni egy vevőnek, amiért az Autopilot nem működik megfelelően.

A Der Spiegel szerint az autó nem ismeri fel megbízhatóan az akadályokat, az építkezéseket, a fékeket pedig néha indokolatlanul aktiválja. A bíróság szerint mindez súlyos veszélyhelyzeteket eredményezhet a belvárosokban, és karambolokhoz vezethet.

A Tesla ügyvédjei szerint az Autopilotot nem városi forgalomhoz tervezték, a bíróság szerint ugyanakkor nem kérhetik a sofőrtől, hogy ki-be kapcsolgassák kézzel a funkciót az eltérő helyszíneken, ez ugyanis eltereli a figyelmet a vezetésről.

A Tesla állítja, hogy az Autopilot sávon belüli fékezésre és kormányzásra alkalmas, de önvezetésre nem. Ennek ellenére a Full Self-Driving szoftver tesztverzióját még idén piacra dobnák Európában, ha a hatóság ezt megengedik. Elon Musk a berlini gigagyárban azonban arról beszélt, nagyon nehéz elérni Európában a teljes önvezetést, többek között azért, mert országonként nagyon mások lehetnek az utak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények