Az amerikai hatóságok célkeresztjében a Tesla Autopilot

Sok politikust zavar a Tesla vezetéssegítő rendszere, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság vezetője pedig kijelentette, a célkeresztjükben van az Autopilot.

Nem titok, hogy a Teslának számos alkalommal meggyűlt már a baja az amerikai hatóságokkal, amelyek rengeteg visszahívást rendeltek el az utóbbi években. A kritika rendszeres tárgyát képezi a Tesla vezetéssegítő rendszere, az Autopilot is.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) vezetője, Lina Khan a napokban kijelentette, hogy tudnak a politikusok által hangoztatott aggodalmakról, az Autopilot már a célkeresztjükben van.

Vizsgálat megkezdéséről Khan nem beszélt, de nem is tagadta annak lehetőségét. Elárulta, hogy a Kongresszus számos tagja figyel a témára, és jelzett már nekik írásban ezzel kapcsolatban.


[+]

Tavaly nyáron Ed Markey és Richard Blumenthal szenátorok is FTC-vizsgálatot sürgettek, állításuk szerint a Tesla félrevezeti a fogyasztókat és veszélybe sodorja a nyilvánosságot azzal, hogy teljesen önvezetőnek reklámozza a vezetéssegítő rendszerét.

Ha elindulna egy ilyen vizsgálat, az feltehetően arra kényszerítené végeredményben a Teslát, hogy másképp fogalmazza meg az Autopilot képességeit – elemzők szerint mindez sokat árthatna a Tesla megítélésének. Az Autopilot és a kapcsolódó balesetek, halálesetek miatt egyébként az NHTSA vizsgálódik már egy ideje, most pedig még mélyebbé és komolyabbá vált az ügy.

A Tesla hivatalosan azt mondja, az Autopilot segít azzal, hogy kormányozza, gyorsítja és lassítja az autót automatikusan, de a funkciók aktív vezetői felügyeletet igényelnek, és nem teszik önvezetővé a járművet. Az elnevezés és a marketing azonban nagy port kavar, bizonyos emberek technológiával való visszaélései pedig csak olajat öntenek a tűzre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények