Vagyonokat veszítettek a kriptokárosultak

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szerint több mint 46 ezren tettek panaszt 2021 eleje óta kriptocsalásra, és 1 milliárd dollárnál is többet veszítettek.

Az effajta jelentések ritkán festenek teljes képet, ráadásul nagyon sokan nem is jelentik, hogy mi történt velük – ennek ellenére aggasztó, hogy az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szerint 2021 eleje óta több mint 46 ezer ember tett panaszt kriptopénzes csalásról, és több mint 1 milliárd dollárt veszítettek el az érintettek.

Hirdetés

A panaszosok több mint felénél egy közösségi médiában megjelent hirdetéssel, üzenettel vagy bejegyzéssel indult a történet. Az FTC jelentése szerint a kriptopénz és a közösségi média nagyon veszélyes kombináció a csalások kapcsán, a fent említett veszteségösszegből 575 millió dollár lehetett hamis befektetési lehetőség eredménye.


[+]

A közösségi médiás csalásokat tekintve minden tíz dollárból elcsalt négy kriptopénzben cserélt gazdát. A kriptocsalások az FTC szerint főleg az Instagram, Facebook, WhatsApp és Telegram platformokon terjednek. A leggyakrabban bitcoint és ethereumot lopnak, az emberek átlagos vesztesége 2600 dollár.

A napokban Christopher Waller, az egyesült államokbeli Federal Reserve System Kormányzótanácsának tagja kijelentette: a kriptotörvények kapcsán nem az a kérdés, hogyan védjék meg a kriptobefektetőket, hanem az, hogyan védjenek meg mindenki mást. Waller szerint a kriptotörvények célja az kell legyen, hogy megvédje a társadalmat a gyakran ellenállhatatlan nyomástól, a befektetői veszteségek eredményeitől és a pénzügyi stressz terjedésétől.

Azóta történt

Előzmények