Nem maradnak védtelenül az ATM-eken futó XP-k

Az otthoni és az üzleti felhasználású Windows XP támogatása néhány hét múlva megszűnik (ahogy erről korábban már írtunk), azonban biztonsági frissítéseket továbbra is beszerezhetnek majd a kitartó felhasználók.

Hirdetés

A beágyazott XP-t (pl. banki ATM-ek) futtató gépek még tovább húzhatják, a Microsoft hivatalos blogján megjelent bejegyzés 5 verzióból 4 esetén szolgál jó hírrel. Természetesen nem hagyták ki az alkalmat, hogy kicsit győzködjenek a Windows 8.1 Embedded verzióra történő átállásról, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a felhasználói fiókok felügyelete (UAC) nem nyeri meg a vásárlókat a szoftver cseréjével kapcsolatban.

Egyedül a Windows XP Professional for Embedded Systems tulajdonosai vannak bajban, nekik a normál Windows XP-hez hasonlóan 2014. április 8-án lejár a támogatási ciklus. A Windows XP Embedded Service Pack 3 (SP3) 2002-ben jelent meg, erre 2016 első hetében még érkeznek a biztonsági frissítések. A Windows Embedded for Point of Service SP3 2016 április 16-ig, a Windows Embedded Standard 2009 2019 január 8-ig, a Windows Embedded POSReady 2009 2019. április 9-ig részesül kiterjesztett támogatásban.

A Microsoft életciklus keresőjében kaphatnak még pontosabb képet az igazán kíváncsiak. Például arról, hogy a beágyazott XP-khez készült eszközkezelő 2018-ig biztonságosan működik majd.

Azóta történt

Előzmények

  • „A Windows 8 egy katasztrófa”

    Paul Thurrott, a világ talán legismertebb Microsoft-bloggere a közelgő Windows 8.1 Update 1 frissítés kapcsán fakadt ki, hosszan ostorozva azt a hozzáállást és stratégiát, ami a Windowst mostani helyzetébe juttatta.

  • Egy évvel tovább biztosítja a Windows XP védelmét a Microsoft

    A hosszú és sikeres karriert befutott operációs rendszer támogatását a Microsoft néhány hónap múlva megszünteti, de a rosszindulatú programok elleni védelmet 2015 nyaráig biztosítani fogja.