- Milyen routert?
- Musk, X, a deepfake-törvény és a szólásszabadság
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Tényleg megbüntette az Apple-t és a Metát az EU, jön a megtorlás?
- YouTube
- Videó stream letöltése
- Mesterséges intelligencia topik
- Proxmox VE
Új hozzászólás Aktív témák
-
dchard
veterán
Ha valaki bejutott a banki VPN-be, annak semmilyen oprendszerben nem lesz már probléma bugot találni. Az ATM-es csalások szinte kizárólag a berendezés külső módosításával elkövetett csalásokra korlátozódnak. Olyat még nem hallottam, hogy valaki betört a banki VPN-be, majd az ATM-en futó OS hibáit kihasználva jutott kártyatulajdonosok pénzéhez. Továbbra is azt hiszem, hogy ez egy nem létező probléma.
Dchard
-
Snoop-y
veterán
Hat nezd nagy elvarasok nincsenek egy banki terminalon futo oprendszerrel szemben. ( legtobb esetben meg az uptime sem szamit mert eleg surun amugy is restartolni kell oket. ) A legnagyobb elvaras, hogy a vetelkor legyen mogotte egy normalis ceg ami nyujt supportot is adott esetben. ( szoval nem volt ez rossz valasztas anno ) Masik meg, hogy mennyisegi licence-el XP-ket igenyelni anno fillerekert lehetett foleg olyan esetben ha a cegnek amugy is volt valamilyen MS erdekeltsegu projektje ( ami bankoknal nem meglepo ) nagy meretben valoszinuleg kenyelmesebben lehet/lehetett XP-t butykolni mint barmelyik csodalinuxot valamint az IT hatteret is konnyebb biztositani hozza mint valami speci oprendszerhez.
-
Yeffy
veterán
válasz
k.kristof #24 üzenetére
remek.
jó tudnin00n: verébisztánban ezen meg sem lepődök, csak számomra továbbra is érdekes, hogy világszinten is ez megy, olyna országokban, ahol nem feltétlen olyan mértékben megy a lopkodás, és hasonló balkáni finomságok, mint itthon.
de attól még simán igazad lehet. mikrofosnak, vagy másnak biztos jól jött ez is -
-
Snoop-y
veterán
Mit kell csodalkozni? Ezek nem a neten lognak teljesen izolalt halozaton futnak. Ha nem lenne semmilyen patch rajtuk akkor sem tortenne semmi veluk... ( ha meg valaki valahogy bejut egy olyan halora amirol ezekre ra lehet latni akkor mar tok mindegy mi fut a kliensen annak reszeltek ... )
Mondjuk azt is halkan jegyzem meg, hogy Telekomnal is volt olyan gebasz az adatparkban anno, hogy a hosting gepekrol ra lehetett latni a belso halozatra ( pl kabelnet modemeket lehetett elerni belso ip-n )
-
Yeffy
veterán
ezen személy szerint én is csodálkoztam, sőt ,azóta is csodálkozom.
hogy hogy pont xp-t tettek olyan eszközök (gondolom) millióira, ahol azért elég komoly biztonságot igénylő tevékenységet (kp, bankkártya) folytató automata van...
én is azt gondoltam, hogy valami agyonbiztosított linux vagy hasonló, "atom stabil" rendszerek futnak az ATM-eken. (oké, nincsenek neten, de azért na... ahogy feljebb írták, szerintem az xp olyan, főleg manapság, mint egy sajtreszelő) -
Béééla
őstag
válasz
sz.balazs.95 #7 üzenetére
Épp nemrég voltunk az osztállyal gyárlátogatáson.
Ott a gyárgépek legalább a felén XP volt.De azok ha nincsenek hálózaton, nincs gond - céges izolált belső háló nem számít annak
Azért az oprendszerváltásnak is vannak költségei, ha meg megy, minek váltsanak?
Viszont a MÁV jegyautomatákon Win7 van, én is láttam bootlni
-
n00n
őstag
Akkor is ezt mondanád, ha a te pénzed tűnne el kártyahasználatkor, mert a VPN-be bejutás után már csak egy olyan lyukas XP-n kell átjutni, mint egy sajtreszelő?
Nem is értem, hogy miért XP-k kerültek rá. Félreértés ne essék, semmi bajom az XP-vel, meg a Windows-zal se. De az embedded rendszerek nagyon nem az ő piacuk szerintem.
-
tocsa
senior tag
Van egy tippem, ugy legyen otosom a lotton. Rafejlesztenek valami proprietary szoftvert, ami kepes kezelni a proprietary touch screen-eket. Nekem az a megerzesem, hogy katasztrofa az egesz ugy ahogy van. Ez az XP-s tamogatas megszunese meg csak egy szeg a koporsoba. Persze a temetes a bagyon tavoli jovoben lesz csak.
-
kraftxld
félisten
Egyáltalán patch-elik ezeket a rendszereket? Pár gyárban ahol mi üzemeltetünk a speckó XP-t meg 2K-t futtató gépeket nem is frissítjük a fis-fos programok miatt, mert volt példa, hogy teljesen széthaltak a patch után. Néhány másik helyen meg a karácsonyi leállásban van lehetőségünk frissíteni.
Az UAC-s kifogás meg vicc, az első Vista beta verziók majdnem 8, azaz nyolc éve kint vannak, bőven lett volna idő UAC kompatibilissé tenni a cuccost. -
tocsa
senior tag
Ez mind nagyon szep es jo ami a hirben le van irva, de van egy gond. Az oke, hogy az Embedded XP-k (egyet kiveve) nem lesznek bajban, de sok ATM _full_ (nem embedded) XP-t futtat. Na azokkal mi lesz.
http://www.theverge.com/2014/1/20/5326772/windows-xp-powers-95-percent-of-atms-worldwide
"NCR tells The Verge that the majority of ATMs run the full version of XP, with support ending in April, while some use an Embedded version that's supported until 2016."A hackereknek majd nem kell a Targetbe menni es a penztargepekre installalni a malware-t, hanem a botnetet egyenesen az ATM-ek halozatan epithetik ki. Ott lesznek a spajzban.
-
törölt tag
válasz
sz.balazs.95 #7 üzenetére
Ott olyan ívben szarják le az MS termékpolitikát, hogy ihaj. Nekik a gép dolgozni kell, netre nincs engedve, hálózatra általában nincs kötve, ergo minek bolygatni? hogy szopjanak végeláthatatlanul a termelő programok újrarakásával, a hardverek faragásával, s fizessenek licenszdíjat az MS-nek a semmiért?
-
alevan
őstag
A p.csába. Már reméltem, hogy a bank ahol jelenleg vagyok végre lecseréli a régi lassú XP-s automatáit vadiúj touchscreenes (ez mondjuk nem annyira fontos), gyors automatákra, ahol a gombnyomást nem 1-2 másodperc múlva veszi észre.
-
Épp most telepítettem újra XP-t az egyik gépemen.
Teljesen jó rendszer, stabil, amennyiben nincs cseszegetve. Eljárt felette az idő, de még mindig tökéletesen teszi a dolgát, amire nekem kell
-
tamikomac
aktív tag
"Természetesen nem hagyták ki az alkalmat, hogy kicsit győzködjenek a Windows 8.1 Embedded verzióra történő átállásról..."
Ez "kicsit" nehéz lesz, Pentium III 850 Mhz - 256 MB RAM / Pentium 4 2.0/2.4 Ghz - 256/512 MB RAM-os gépek mellett...
-
sz.balazs.95
veterán
Épp nemrég voltunk az osztállyal gyárlátogatáson.
Ott a gyárgépek legalább a felén XP volt.
El is gondolkodtam egy pillanatra, hogy áprilisban és utána mi lesz ezekkel, mert gondolom az ilyen gépeknél nem csak annyi a rendszerfrissítés, mint egy desktop PC esetében. -
dchard
veterán
Én még emlékszem DOS-os OTP ATM-ekre is, ahol még az OTP logó karakterekből van kirakva mint egy ASCII art.
Viccet félretéve szó szerint évek óta tudott, hogy EOL termék az XP, az hogy az ATM gyártók és üzemeltetők erre képtelenek voltak felkészülni, hát mit lehet erre mondani.
Egyébként ezek a gépek belső hálózaton vannak bérelt vonalon, vagy VPN-en, még ha lesz is ki nem javított biztonsági rés, eleve csak arra jogosultak látnak be ebbe a hálózatba, ergó nem látom a problémát. Vihar a biliben.
Dchard
-
zsolt501
nagyúr
Nyugi vannak 3.11-es windowst futtató terminálok is, igaz az spec erre a feladatra lett optimalizálva.
-
saelin
veterán
Nem is gondoltam volna hogy xp fut egy atm-en... azt hittem valami speckó linux, de hogy xp!
Megyek iszok egy kávét.
Új hozzászólás Aktív témák
it A beágyazott operációs rendszerrel működő automatákon nem kell azonnal 8.1-re váltani, még évekig élvezhetjük a terméktámogatás előnyeit.
- Samsung Galaxy A35 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nothing Phone 2 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- PHONELIST.EU - Használt Apple Nagykereskedés Cégeknek. Iphone 12 PRO
- PHONELIST.EU - Használt Apple Nagykereskedés Cégeknek. Iphone 12 Széria
- HP EliteBook 755 G5 Ryzen 5 Pro 3500 / 16 GB DDR4 / 256 GB NVMe / 15.6" Full HD IPS / Win 11
- Kingston HyperX FURY 8GB DDR4 2133MHz memória,hibátlan állapotban!
- Lenovo T60 noti, 14", Core2Duo T7100, 4GB, 5:4 képarány, magyar billentyűzet
- Vredestein Quatrac 4 évszakos 205/55 R16 91H TL 2023
- Macbook Air 2015 (i5/8GB/1000GB, magyar)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest