A Microsoft a Cloud OS-t tűzte ki célul

Hirdetés

A Microsoft szerverüzletágának vezetője, Satya Nadella tegnap egy globális bemutató keretében jelentette be a Windows Server 2012 megjelenését. Nadella beszédében azt emelte ki, hogy az új rendszer a felhőtechnológiában jelenet igazi nagy újdonságot, és mind a magán-, mind a hosztolt, mind pedig a nyilvános cloudok számára kiváló megoldás. A vezető szerint az új IT-korszakban mind hangsúlyosabb lesz a felhő használata, és ők a Windows Serverrel és a Windows Azure-rel kívánják a felhasználók igényeit kiszolgálni.

A felhőszolgáltatások népszerűsítését – így leendő ügyfelek meggyőzését – végző Microsoft hivatalos anyagaiban folyamatosan a cloud előnyeit igyekeznek kiemelni (hatékonyságnövelés, költségcsökkentés, nagyobb mértékű mobilitás, gyorsabb vállalati kommunikáció stb.), és a bemutatóról beszámoló tudósítókat leginkább az fogta meg, hogy Nadella a Windows Serverről mint egy általa Cloud OS-nek nevezett rendszer egyik fontos alkotórészéről beszélt. Egyesek szerint ez csak retorikai fordulat, de sokan vélik úgy, hogy ennél sokkal többről van szó, és ezt támasztják alá a Microsoft-vezető korábbi szavai is: „A kliens-szerver alapú világ átalakul, és a jövő a hálózatra csatlakoztatott eszközöké és a folyamatos szolgáltatásoké. Mi szeretnénk lenni az első számú szolgáltató azok számára, akik olyan szervereket akarnak, melyek egyrészt a felhőhöz kapcsolódnak, másrészt ezekre alapozva kiépítik a saját felhőrendszerüket.”

A cég stratégiája mindeddig eredményesnek látszik, mivel a szerverüzletág a legutóbbi üzleti negyedévben 18,7 milliárd dollárral a bevételt tekintve az üzleti részleg után (ahol például az irodai alkalmazásokat is menedzselik) a második, a profitot tekintve pedig az üzleti és a Windows-üzletág után a harmadik legeredményesebb a Microsofton belül – és azt se felejtsük el, hogy közel 200 felhőszolgáltatást kínál a vállalat.

Azóta történt

Előzmények