Hatalmas bukáshoz vezethet az NFT-láz

Már másnapra eltűnhetnek a vagyonokért vett digitális termékek, ráadásul komoly jogi aggályok is vannak – sokan valójában egy értéktelen, haszontalan digitális token tulajdonosai csupán.

Már az NFT-piac indulásakor sok szakértő figyelmeztetett, hogy az egész trend egy lufi.

Aztán eladtak egy digitális képcsomagot 69 millió dollárért, gazdára talált Nyan Cat, ömlenek az NFT-piacterekre a digitális marsi lakások, a WC-papírokról készült rajzok, az NFT-ként eladott szellentéshangok, de van, aki a Paintben rajzol krumpliembert vagy barna kockát, mint jövedelmező művészeti alkotást. Adtak már el 700 ezer dollárért olyan digitális alkotást, amit egy humanoid robot rajzolt, olyan lapok is beszálltak a piacra, mint a The New York Times. Állítólag mindenki megőrül az NFT-piacért, aki úgy érzi, lemaradt a bitcoinról. Az egyre durvább trend miatt a The Verge alaposabban is megvizsgálta, hogyan működik valójában az NFT-rendszer.


[+]

A Christie’s aukciósház által 69 millió dollárért eladott Beeple-féle NFT-nél például nem sokat látni: nincs ott a művész és a mű neve sem, sőt, még maga a művészeti alkotás sem.

Mit vesz, aki NFT-t vásárol?

Az NFT, vagyis a nem átruházható token egy olyan digitális token, amelyet  digitális alkotások adás-vételéhez használnak. Ez alapvetően csak egy digitális tanúsítvány arról, hogy a vevő megvásárolt egy digitális objektumot (ami lehet egy JPEG fájl, egy GIF vagy egy videó például). A rendszer az ethereum blockchainre épít, így elvileg minden valaha volt NFT-tulajdonosról van rekord, továbbá az NFT sem változik meg.  Az NFT-ben nem sok minden van, annyit írnak le, hol lehet megtalálni a mű és a művész leírását, továbbá a művet a weben.


[+]

A The Verge nyomozása alapján az NFT-ipar még a vártnál is veszélyesebb. Az NFT-k ugyanis a bizalomra épülnek, a vevő csak remélheti, hogy nem verik át, továbbá azt is, hogy a tokennek, amit megvesz, van bármi értéke. Hiszen a gyakorlat szerint csak egy halom metaadatot vásárol a vevő, ami azt írja le, mit birtokol.

A rendszer egyik hiányossága, hogy az NFT-k linkeket használnak, ezek irányítják át az embert oda, ahol tárolják a művet és annak adatait. Ezek az oldalak, szerverek, linkek, aukciós oldalak, platformok pedig bármikor eltűnhetnek, át lehet ezeket irányítani máshová, de az is elég, ha valaki elfelejt fizetni a tárhelyért, és minden odavan. A vevő ez ellen semmit sem tehet, kivéve, ha az egész domaint megveszi, és gondoskodik róla, hogy az online maradjon.


[+]

Már most gyakran előfordul, hogy a megvásárolt NFT végül nem mutat az ég világon semmire, így 404-es hibaüzenetekkel kell beérniük a befektetőknek, emlékeztetett Aaron Perzanowski jogprofesszor.

Ezt a problémát az IPFS rendszerrel oldanák meg, ami mindaddig megtalál valamit, amíg azt valaki a hálózaton belül elérhetővé teszi. Így nagyobb eséllyel marad meg valami online, és a vevő külön fizethet, hogy a fájljai megmaradjanak (pluszban, a hostingon felül). A Check My NFT szakemberei azonban arra jutottak, hogy a rendszer nem igazán működik, a fájlok nem töltenek be – ráadásul elég egy merevlemez-hiba, a befektetés végleg elúszott. Végérvényben tehát a karbantartásról és annak költségeiről a vevőnek kell gondoskodnia, a saját érdekében.

Csak a nagy semmi van a kezükben

David Hoppe, a Gamma Law szakembere arról is beszélt a The Verge-nek, hogy nagyon nagy rá az esély, hogy néhány év múlva az NFT-k többsége csak egy hiányzó fájlra mutat majd. Ekkor felmerül a kérdés, miként bizonyítható, hogy mi állt az illető tulajdonában? Ehhez részletes, írott szerződés is kellene, ami szükség esetén jogilag alkalmazható az eladóval szemben. Ilyet a legtöbben nem kapnak, az ethereum okosszerződéseinek nagy népszerűsége ellenére sem. A jogokat az aukciós oldalak szolgáltatási feltételeibe építik ehelyett, és az NFT-k igazából csak azt tanúsítják, hogy a vevő a konkrét NFT birtokosa.


[+]

Perzanowski professzor szerint a vásárló könnyen abban a helyzetben találhatja magát, hogy van egy NFT-je és egy hibás linkje. Mivel bizalmi elvű rendszerről van szó, ezért ha a világ elismeri, hogy milyen alkotásra hivatkozott az NFT, és az még létezik valahol, akkor visszakaphatja az alkotást, ha az eladó, a tulajdonos és a potenciális vevők is mind belemennek ebbe. Egyéb esetben az alkotás eltűnik, és többé senki sem tudja, az NFT mihez kapcsolódott. Onnantól kezdve pedig csak egy értéktelen, üres token, és ugyanúgy nem lehet eladni, mint egy festményt, ami elégett.

Azóta történt

Előzmények