Elítélte az NFT-ket a világ legtöbbre értékelt művésze

David Hockney szerint csalóknak és szálhámosoknak való az NFT-s üzletág, amelyből ő szeretne kimaradni.

69,3 millió dollárért vette meg a múlt hónapban egy kriptobefektető Beeple digitális alkotását, továbbra is ehhez az eladáshoz kötődik a legértékesebb NFT.

Mint egy interjúból kiderült, a befektető jóval többet is megadott volna ezért, az NFT-őrület pedig azóta is dübörög. A trend részleteiről és az NFT-piac működéséről korábban külön beszámoltunk.

Most pedig megszólalt David Hockney is, aki jelenleg a világ legtöbbre értékelt, élő művésze (ő és Jeff Koons előzik meg Beeple-t, aki a harmadiknak számít a rangsorban).

Hockney nem igazán rajong az NFT-üzletért, a saját megfogalmazása szerint az csalóknak és szélhámosoknak való. Hozzátette, olvasott már a témáról, de szeretne kimaradni belőle. A 83 éves Hockney elmondta azt is, hogy nem érdekli a pénz. A művész úgy gondolja, hogy az NFT-knek semmi értelme nincs, a számítógépen tárolt dolgok pedig elveszhetnek, felhő ide vagy oda. Bár a blockchainnel és az elméleti tényekkel nem foglalkozott, abban igaza van, hogy hiába az elmélet, már most gyakori, hogy az NFT-k a semmire mutatnak, vagyis a befektetők egy üres, digitális token tulajdonosai csupán, és a gyakorlatban a nagy semmi van a kezükben.

Hockney legismertebb alkotása a Portrait of an Artist (Pool with Two Figures), amit egy 2018-as aukción, rekordösszegért, 90,3 millió dollárért adtak el. Nem titkolta el a művész, hogy nem rajong Beeple munkásságáért sem: látta a képeit, de szerinte buta kis dolgokat csinál. Érdekesség, hogy Hockney is digitális művész: iPaden alkot, de ő kinyomtatja a munkáját.

Azóta történt

Előzmények