69 millió dollárnál is többet adott volna a kriptobefektető a Beeple-NFT-ért

Sokkal több pénzt is hajlandó lett volna megadni az NFT-ért a MetaKovan néven ismert Vignesh Sundaresan, árulta el első tévés interjújában.

Megszólalt az a kriptobefektető, aki korábban 69 millió dollárért vásárolta meg a Beeple nevű művésztől azt az NFT-t, ami véleménye szerint a digitális művészeti kor történelmi kiindulópontját jelenti.

Vignesh Sundaresan, a MetaKovan néven is ismert kriptobefektető az első tévés interjújában elárulta, hogy egyáltalán nem bánja, hogy ennyi pénzt adott egy tokenért, sőt, hajlandó lett volna sokkal többet is kifizetni. Szerinte ugyanis az NFT-k új korszakot nyitottak, egy olyat, amiben a művészet és gyűjtők világszerte vásárolhatnak és eladhatnak művészeti alkotásokat, könnyedén és demokratikusan.

Sundaresan szerint az NFT-je a művészettörténelem jelentős darabja, és számára rendben van, hogy időbe telik, mire erre mindenki rájön majd – neki mindenesetre lehetősége volt részese lenni ennek a fontos váltásnak. Elmondta azt is, hogy hamarosan emberek százezrei ugranak majd fejest az NFT-üzletbe, és teszik majd pénzzé a művészetet, amely köré komplett gazdaság épül majd.


[+]

Szerinte a művészetek világa eddig főleg a vagyonos, nyugati és fehérbőrű gyűjtők és művészek játszótere volt, az NFT-k révén azonban már Thaiföldön vagy Indiában is megkereshették a művészet az első 1000 dollárjaikat a weben.

Azt nem volt hajlandó elmondani, hogy mi lett volna a maximum, amit kifizetett volna a Christie’s aukcióján, de azt hangsúlyozta, hogy nagyon motivált volt.

Miből lett a vagyona? Állítása szerint „pénz nélkül” kezdte. Eleinte kriptocégeknek dolgozott, és 2013-ban kezdett el gyorsan növekvő cégekbe befektetni. Azt nem mondta meg, most mekkora a vagyona, mégpedig azért, mert az a kriptopiac aktuális állapotától függ. Elsők között fektetett azonban bitcoinba, ethereumba, továbbá a Polka Dot és a Flow blockchain-hálózatokba. Arról is meg van győződve, hogy a kriptopénzeket nem tiltják be a jövőben sehol, mert látják a hatóságok a pozitív hatásokat. A Beeple-féle NFT-t nem tervezi eladni, de pénzt azt keresne belőle: vagy darabokat adna el, vagy virtuális múzeumban állítaná ki.

A becslések szerint az NFT-s üzletág 500 millió dollárnál jóval nagyobb forgalmat generált mostanra, ráadásul befektetői szempontból még nagyobb dolog, hiszen napi szinten érkeznek a bejelentések arról, hogy mikor melyik NFT-s cég kap több tízmillió dollárnyi tőkét.

Akit részletesebben is érdekel az NFT-piac működése, az, hogy milyen hajmeresztő dolgokat adnak el (digitális marsi lakások, Paint-rajzok, szellentésekről készült hangfelvételek), továbbá, hogy milyen jogi aggályok övezik az NFT-üzletágat, az ebben az írásunkban megtalálja a kérdéseire a válaszokat.

Azóta történt

Előzmények