Letölthető hazugságvizsgáló a Skype-hoz

Hirdetés


Hazudni stresszes

A hazugságvizsgáló, úgy tűnik, már nem csak a kormányhivatalok monopóliuma. A népszerű Skype netes szolgáltatáshoz már ingyenesen letölthető extraként a KishKish Lie Detector próbaváltozata, mely az ígéretek szerint képes valós időben figyelni és elemezni a partner hangjában megjelenő feszültséget, mely arra utalhat, hogy nem mond igazat.

A fejlesztő, a BATM szerint a beszédhang a magas frekvenciatartományban árulkodó jeleket hordoz, ha a beszélő hazudik (Voice Stress Analysis – VSA). Az egyszerű programot letöltés után még „kalibrálni kell”, be kell állítani a beszélő átlagos „stresszállapotához”. A kijelzőn követhetjük a stressz fokozatait, s egy kijelző zöldről pirosra vált, ha a „műszer” szerint a beszélő hazudik. Hogy meggyőzzék a felhasználókat, a fejlesztők Bill Clinton híres beszédét analizálták vele, amikor a volt elnök – akkor még – határozottan kijelentette, hogy soha nem volt semmiféle szexuális kapcsolata Monica Lewinskyval – s az illusztráció szerint a hazug mondat kiejtésekor a Clinton hangjában érzékelhető stressz szintje jelentősen megemelkedett.

Arról nem szól a fáma, hogy vajon a szoftver hogyan különbözteti meg az egyszerű idegességből származó stresszt a hazugság okozta feszültéségtől, de hát e nélkül is valószínűsíthető, hogy egy olyan kampányfogásról van szó, amelyik a BATM vállalatát és egyéb fejlesztéseit kívánja népszerűsíteni.

Azóta történt

Előzmények