Jövőre jön a Skype alapítóinak netes tévéje


Janus Friis és Niklas Zennström

Ősszel már írtunk arról, hogy jó ütemben halad a Skype alapítóinak Venice elnevezésű projektje, melynek keretében egy internetes televíziós szolgáltatást fejlesztettek. A Financial Times tegnapi híre szerint jelenleg hatezren tesztelik a Venice-t (még most is lehet tesztelőnek jelentkezni, habár a projekt weboldala szerint hosszú sor végére áll be az érdeklődő), s most már biztos, hogy jövőre el is indulhat a forradalminak szánt vállalkozás.

A két tulajdonos, Janus Friis és Niklas Zennström a Skype eladásából (a vevő az eBay volt) származó 2,6 milliárd dollár egy részét fektette a fejlesztésbe, mely Friis nyilatkozata szerint a p2p-technológiát használva egy közvetítő szoftver segítségével a megadott és feltöltött tartalmakat szolgáltatja majd a felhasználóknak, a digitális televíziózás összes előnyét kihasználva. A központi szervereket nélkülöző technológiából következik, hogy a digitális jogkezeléssel sem kell foglalkozniuk. A részletekről még mindig nagyon keveset tudni, Friis most is csak annyit árult el, hogy igen jó minőségben, teljes képernyős módban is nézhetően kínálják majd a mozgóképeket. Kihangsúlyozta, hogy a Venice nem videomegosztó oldal lesz, mint a YouTube, hanem televízió, amely a szélessáv előnyeit használja majd ki, a különféle műsorokról komoly tárgyalásokat folytattak és folytatnak a nagy médiavállalatokkal.

Az októberi interjúban Friis még úgy nyilatkozott, hogy egy-két hónap múlva indulhatnak, de Financial Timesnak nem mondott konkrét időpontot. A vállalkozás a hirdetésekből kíván megélni, bár a rendszer alkalmas lesz a pay-per-view elemek kezelésére is, ám ezt a tulajdonosok még „sokáig” nem kívánják kihasználni, kezdetben elsősorban nem filmeket, hanem dokumentum-, színházi és zenei műsorokat kínálnak majd.

Azóta történt

Előzmények