Kéretlen levelek szerint az USA atomot dobott Iránra

Az egyik IT-biztonságtechnikai cég, a Sophos arra figyelmeztetett, hogy az aktuálpolitikai események kapcsán a napokban olyan rémhírnek álcázott kéretlen levelek jelentek meg, amelyek azt állítják, hogy az Egyesült Államok kirobbantotta a 3. világháborút. A vállalat szerint az üzenetek tárgya általában a következő három mondat valamelyike szokott lenni: „Megkezdődött a harmadik világháború”, „20 000 amerikai katona Iránban” illetve „Az Egyesült Államok átlépte az iráni országhatárt”. A kérdéses levelek egy linket is tartalmaznak, amely egy olyan fertőzött oldalra vezet, ahol videofelvétel látható egy nukleáris robbanásról, amely alatt a következő szöveg olvasható:

„Ezekben a percekben az amerikai különleges erők és a légierő megszállja Iránt. Körülbelül 20 000 katona lépte át az iráni határt és törte meg Irán hadseregének ellenállását. A videót egy amerikai katona készítette ma reggel. Kattintson a videóra, hogy láthassa a 3. világháború kezdetének első perceit. Isten óvjon minket.”


Forrás: www.sophos.com

A Sophos véleménye szerint a levél megnyitása önmagában nem fertőző, de ha követjük a benne található hivatkozást, akkor könnyen megfertőződhetünk az oldalon elhelyezett rosszindulatú kód által (Mal/ObfJS-AY), illetve a videóra kattintva egy trójai programmal is (Troj/Tibs-UO). A cég beszámolója szerint nem ez az első ilyen jellegű próbálkozás, mivel korábban, például az iraki háború kapcsán is terjesztettek álhírek segítségével rosszindulatú szoftvereket.

Azóta történt

Előzmények