A McAfee spamkísérlete teletömte a postaládákat

Az IT-biztonsági cég egy kísérlete során ötven, a világ különböző részein élő felhasználót kértek meg arra, hogy egy hónapon keresztül védelem nélkül levelezzenek, illetve böngésszenek. A próbálkozásban tíz országból országonként 5-5 jelentkező vett részt.

A „Super Spam Me” néven is emlegetett kísérlet alatt a résztvevők összesen több mint százezer olyan levelet kaptak, amely különféle termékek megvásárlására buzdított, pénzügyi tanácsokkal kecsegtetett, egészségügyi eszközöket vagy gyógyszereket kínált eladásra, esetleg az intim méretek növelésének fontosságát hangsúlyozta. A legtöbb kéretlen levelet, 23 233-at az Amerikai Egyesült Államokban élő felhasználók kapták. Őket követik a brazil jelentkezők 15 856 e-maillel, majd a harmadik helyen, nem sokkal lemaradva az olaszországi internetezők állnak. A legkevesebb spammel a német felhasználók büszkélkedhetnek, mindössze 2331 nem várt levél érkezett a postaládájukba.

Guy Roberts, a McAfee európai víruslaborjainak igazgatója elmondta: több felhasználó is tapasztalta, hogy böngészés során jelentősen lassult a számítógépe. Ez nagy valószínűséggel annak köszönhető, hogy a látogatott oldalak némelyike rosszindulatú szoftvereket telepített a gyanútlan látogató gépére – magyarázta.

A kéretlen üzenetek több mint 8 százaléka az adathalász (phishing) támadások közé tartozott. Ezek a levelek olyan manipulált honlapokra irányították a résztvevőket, melyek a megtévesztésig hasonlítanak az eredetire, így alkalmasak arra, hogy bizalmas információkat csaljanak ki a gyanútlan felhasználóktól.

Dave De Walt, a McAfee elnök-vezérigazgatója úgy véli: a kísérlet alátámasztotta, hogy a spamek szorosan összefüggenek a kiberbűnözéssel. De Walt szerint a kéretlen leveleket nem lehet véglegesen eltüntetni az internetről, de meg kell tenni a megfelelő óvintézkedéseket, hogy a lehető legnagyobb mértékben védve legyünk a számítógépre és pénztárcánkra káros hatásaiktól.

Azóta történt

Előzmények