25 ezer euróért 100 ezer számítógép

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma tegnap jelentette be, hogy a New Orleans-i szövetségi bíróság eljárást indított egy brazil férfi ellen, aki a vád szerint egy több mint 100 ezer számítógépből álló bothálózatot működtetett, s a fertőzött gépeket elsősorban spamküldésre használta fel.

A brazil Taubete városában élő 35 éves Leni de Abreu Netót bűnszövetkezet keretében elkövetett veszélyeztetéssel vádolják (a vádirat szerint a hálózat kiépítésén és működtetésén együtt dolgozott Nordin Nasirivel, egy 19 éves holland férfival), mivel tevékenysége az egész világon veszélyeztette a számítógépek működését. Ez a bűncselekmény az amerikai szövetségi törvények szerint öt évig terjedő börtönnel, három évig tartó felügyelettel és 250 ezer dolláros pénzbüntetéssel sújtható – illetve a pénzbüntetés lehet súlyosabb is, attól függően, hogy a bíróság szerint a tevékenység mekkora kárt okozott.

A Nasiri által 2008 májusára létrehozott bothálózatot Neto sokáig nem tudta felhasználni, mivel rövidesen letartóztatták őket. A minisztérium közleménye szerint a július 29-én, az FBI kiberbűnözés elleni csoportja, a holland rendőrség high-tech bűnözés elleni egysége és a brazil szövetségi rendőrség kiberbűnözés elleni szekciója együttműködése nyomán Hollandiában letartóztatott Neto és társa 25 ezer euróért akarták júliusban eladni a zombigépek hálózatát.

Nasirit holland bíróság elé állítják, míg Neto ügyében már folyik a kiadatási eljárás.

Azóta történt

Előzmények