Spammer vagyok, adja nekem az adója 1%-át!

Újabban a nonprofit szervezetek is felfedezték a spamet: kéretlen levelekben tudatják, hogy számítanak az adónk 1 százalékára. Amint a Sunbelt Software termékeit forgalmazó és az MPP spamszűrőt fejlesztő Yellow Cube Kft. felhívja rá a figyelmet, ezekben a levelekben négy területen (gyermek-, környezet-, állat- és egészségvédelem) működő civil szervezetek ajánlják magukat az adóbevallásukat kitöltők figyelmébe. A megadott címen egy olyan oldal található, amely mind a négy társaság tevékenységét bemutatja.

„Az új eszköz, amellyel felajánlásra buzdítanak, olcsó és hatékony, viszont nem törvényes” – figyelmeztet Bódis Ákos, a cég ügyvezetője. Magyarországon ugyanis az uniós szabályozás él, vagyis ismeretlen csak akkor küldhet nekünk levelet, ha ahhoz előzetesen hozzájárultunk. „Problémás a levél végén szereplő mondat is: »e-mail címét webes ismerősétől kaptuk.« A webes ismerős alatt legfeljebb a közösségi portálok tagjait érthetnénk, ettől függetlenül bárki is adta meg e-mail címünket a spam küldőjének, az még nem jogosítja fel arra, hogy levelet küldjön nekünk” – teszi hozzá a szakember. A kiküldők valószínűleg abban bíznak, hogy a nemes ügyre való tekintettel senki sem veszi majd zaklatásnak a megkeresést, és nem tesz feljelentést, ami egyébként minden kéretlen levél beérkezésekor jogában áll.

Bódis szerint más oka is lehet az 1 százalékos adót kérő levél kiküldésének. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján fejlődőben van a magyar spammelési kultúra. Egyre több az úgynevezett tapogatózó spam, amely ártatlan, vagyis nem kereskedelmi célú levélként teszteli azt, hogy hány felhasználó kattint rá a kiküldött linkre – ilyen lehet a szóban forgó e-mail is. A spammelők ilyenkor a legtöbb felhasználó által alkalamzott spamszűrő működését és hatékonyságát térképezik föl, majd a begyűjtött tapasztalatok és kattintási statisztikák alaján készítik el az igazi, már fizetett hirdetéseket tartalmazó kéretlen levelüket.

Azóta történt

Előzmények