Nem ugrottunk rá az IE 8-ra

Két hete tette elérhetővé a Microsoft az Internet Explorer 8-as verzióját, az adatok azonban azt mutatják, hogy a magyar felhasználókat a böngésző legújabb inkarnációja nem hozta lázba. Igaz ugyan, hogy – amint a Gemius SA internetes piackutató adataiból kiderül – a megjelenését követő másfél hétben megduplázódott a program részesedése, de még mindig csupán 0,8 százalékon áll. (A béta-időszakban a mutató 0,4 százalékig emelkedett.)

Hirdetés

Bár egyáltalán nem elsöprő gyorsasággal, de az Internet Explorer 8-nál annak idején mégis jóval lendületesebben terjedt a magyar internetezők körében a Firefox 3, amely a kiadását követő két hétben 5,8 százalékos részesedésig jutott. Igaz, a Mozilla által fejlesztett böngésző új verziójának tavaly júliusi megjelenését nagy felhajtás és egy világcsúcs-beállítási kísérlet is kísérte. Az Internet Explorer 8 lomhább térnyerését  indokolhatja, hogy egyrészt az automatikus frissítésen keresztüli terjesztése még nem kezdődött el, másrészt pedig a vállalatok – melyek a Microsoft böngészőjének stabil felhasználói bázisát adják itthon is – megfontoltabban fognak hozzá egy ilyen szintű update telepítéséhez.

A hazai statisztikákat a Gemius a gemiusTraffic weboldalforgalom-elemző szolgáltatásával magyar oldalakon gyűjtött adatok alapján készíti. A piackutató közlése szerint ezt az eszközt ma „több mint száz” hazai weboldal használja, melyek közt van bank honlapja és népszerű hírportál egyaránt. A múlt héten valamivel több mint 1 milliárd lapletöltés volt az alapja a mérésnek.

A Google Chrome esetében szintén elmaradt az áttörés: a nagyralátó ambíciókkal útnak indított program egyelőre kevesek kedvence. A böngésző tavaly decemberben lépett ki a béta-fázisból – legalábbis a fejlesztői szerint –, de a kiadását követő két hétben 0,6-ról mindössze 1 százalékig tudta növelni részesedését, amely az azóta eltelt három hónapban is csupán 1,2 százalékig kúszott fel. Majdnem ennyi magyar internetező (1,1%) számítógépén fut a Firefox őskövületnek számító – és biztonsági frissítésekkel már nem támogatott – 1.x-es verziója.

Magyarországon egyébként a Firefox-IE háború döntetlenre áll. A Mozilla böngészőjének valamely verzióját az internetezőknek összesen 47,5, az Internet Explorer kiadásait pedig 47,7 százaléka használja. Az egyes programverziók versenyében a rangsor a következőképpen alakul: Firefox 3.x (41,8%), IE 7 (27,2%), IE 6 (19,7%), Firefox 2.x (4,6), Opera 9.x (2,5%), Chrome 1.x (1,2%), Firefox 1.x (1,1%), IE 8 (0,8%), Safari 3.x (0,3%), Mozilla 1.x (0,2%) és Safari 4.x (0,1%).

Azóta történt

Előzmények