Felelősségre vonná a streamingplatformokat India

India szerint a streamingszolgáltatásoknak felelősségre vonhatónak és elszámoltathatónak kell lenniük, ha a tartalmaikról van szó.

Indiában folyamatosak a technológiai szereplőkkel szembeni intézkedések.

Bár a bitcoinnal kapcsolatos teljes tiltás még várat magára, a WhatsApp ellen nemrég újabb vizsgálat indult Indiában, és a technológiáért felelős miniszter a múlt hét végén azt is kijelentette, hogy a streamingszolgáltatásoknak felelősségre vonhatónak és elszámoltathatónak kell lenniük, ha a sorozataikról, filmjeikről van szó.

A digitális médiára vonatkozó etikus tervezet és az új közvetítő irányelvek nem csak a közösségi oldalakkal szemben fokozzák a nyomást, de kötelezővé teszik például azt is, hogy a streamingszolgáltatók a nézők életkorához igazítva kategorizálják a tartalmakat.

Minderre azután került sor, hogy a Netflix és az Amazon ellen tömegével érkeztek a panaszok Indiában, obszcén tartalmak és vallásos meggyőződések megsértése miatt. Az egyik ügy kapcsán az Amazon Prime Video egyik igazgatóját is órákon át faggatta a helyi rendőrség, végül az Amazont bocsánatkérésre kötelezték.

Az indiai vezetés szerint amennyiben a cégeknek joga van tartalmakat gyártani, akkor másoknak joga van adott esetben panaszt tenni. Ezért a streamingcégeknek panaszkezelési eljárást kell kidolgozniuk, továbbá új igazgatóra is szükség van, aki a hatóságokkal való együttműködést koordinálja. Elvárják a platformoktól az önszabályozást, de a rendszer másik végén egy kormányzati csoport áll majd.

Hangsúlyozták, hogy India toleráns, és az is marad, de a toleranciának is vannak határai.

Azóta történt

Előzmények