A streaming miatt szárnyal a zeneipar, de népszerű a bakelit is

A zeneipar 2020-as bevételeinek 83 százalékát adták a zenei streamingszolgáltatások. A tavalyi évben is tovább emelkedtek az árbevételek.

A világjárvány miatt nem igazán vannak egy ideje élő rendezvények, ennek ellenére a zeneipar bevételein nem látszottak meg a tavalyi év nehézségei.

A RIAA éves jelentése alapján a zeneipar árbevétele 2020-ban 9,2 százalékkal tovább emelkedett, és elérte a 12,2 milliárd dollárt. A növekedés főként a streamingszolgáltatásoknak köszönhető, amelyek egyre több pénzt hoznak a szektorba. 2020-ban konkrétan 10,1 milliárd dollárnyi árbevételt termeltek (2019-ben még csak 8,9 milliárdot). Ezzel ez lett zsinórban az ötödik év, amikor növekedést figyeltek meg az ilyen szolgáltatások árbevételeiben.

A Spotify és az Apple Music együtt 7 milliárd dollárnyi bevételt generáltak, eközben pedig csak Amerikában 60,4 millióról 75,5 millióra nőtt az előfizetések átlagos száma.

A zeneipar teljes árbevételének így a 83 százalékát adták a streamingszolgáltatások. A CD-k és digitális letöltések eladásai egyre kevesebb pénzt hoznak, a bakelitlemezek eladásai ugyanakkor 29,2 százalékkal, 619,6 millió dollárra emelkedtek úgy, hogy sok üzlet az év nagy részében zárva volt.

A RIAA jelentéséből az nem derült ki, hogy az említett összegek végül hová kerültek. A streamingmodell ugyanis a legnagyobb szereplőket fizeti igazán bőkezűen, a kisebb és független művészek sokszor bajban vannak megélhetés terén is. Sokak szerint ez mindig is így volt, de a streaming és a világjárvány hatásai súlyosbították a helyzetet. Ezek után nem meglepő, hogy a zeneiparban új üzleti modell ütheti fel a fejét.

Azóta történt

Előzmények