Itt a valódi duplaképernyős laptop

A fő profilja alapján kutatással és fejlesztéssel foglalatoskodó alaszkai székhelyű kisvállalat már 2003 óta keresi a helyét a hordozható számítógépek piacán, s bár honlapjuk tanúsága szerint „óriási érdeklődéssel” kísérik figyelemmel munkájukat a jövőbeli potenciális vásárlói kört alkotó filmesek, fotósok, grafikusok és mérnökök, a Gscreen Computersnek néhány prototípustól eltekintve mégsem sikerült saját terméket piacra dobnia. Többszöri halasztást követően most úgy tűnik, végre-valahára beindul a biznisz: a Spacebook 2009 fantázianevű termék ugyanis az év vége felé – nyilván a karácsonyi vásárlási szezonhoz igazítva – már megvásárolható lesz az Amazon amerikai felületéről.

A laptop két, egyenként 15,4 hüvelyk képátlójú LED-es háttérvilágítással felszerelt kijelzővel érkezik, melyek a kényelmesebb tárolás végett munkavégzést követően egymás mögé csúsztathatóak vissza. Az Intel Core 2 Duo processzorral, 4 GB RAM-mal, 320 GB-os merevlemezzel és az Nvidia GF 9800M GT videokártyájával alapkonfigurációban felszerelt Spacebook fogyasztói ára 3000 amerikai dollár, vagyis bő félmillió forint körül alakul majd, és az Amazonon keresztül Magyarországról is megrendelhető lesz.


Az ikermonitorok miatt a laptop természetesen többet fogyaszt majd hagyományos testvéreihez képest, ezért a cég mérnökei egy 9 cellás telepet pakoltak bele a notebook testébe. Részben ennek, részben a két kijelzőnek köszönhetően a gép minimum 5 kilogrammot nyom majd a mérlegen.

Azóta történt

  • Tekerd fel a laptopot!

    A koncepció lenyűgöző és hihetetlenül praktikusnak tűnik: a jövője nyilvánvalóan azon múlik, hogy az OLED-technológia elérhető lesz-e megfizethető áron.

Előzmények