Háromezer Classmate PC-vel indul az új tanév

A gépeket szállító Albacomp és az Intel közös nyilatkozatában úgy fogalmazott, a laptopok bevezetése hatalmas áttörés a magyar oktatásban: idén ősszel több mint száz intézmény kezdheti meg a tanévet a Classmate PC-vel, mellyel az iskolák nemzetközileg elfogadott oktatási platformot biztosíthatnak diákjaiknak. Az apró számítógépeket és a hozzájuk kapcsolódó oktatási módszertant Közép-Kelet-Európában Magyarországon vezetik be elsőként az oktatásban (a Classmate PC hazai kísérleti bevezetéséről szóló írásunk itt olvasható.)

„A kormányzati vezetők felismerték, hogy sokkal többre van szükség, mint egyszerűen csak PC-kkel ellátni a tanulókat. A programban a diákok életkorának megfelelő tartalmat kell a kor technológiai színvonalán nyújtani, nem megfeledkezve a tanári továbbképzésről és a nagy sebességű internet-hozzáférésről, melyek az alapokat nyújtják a XXI. századi készségek fejlesztéséhez” – mondta Gacsal József, az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója.

„Az Albacomp teljes összetettségében kezeli a Classmate PC bevezetésének kérdését. Fontos számunkra, hogy az ügyfeleink valós használatba tudják venni az eszközöket, ezért a technikai támogatáson túl a tanárok felkészítésével is foglakoznunk kell. A Classmate PC csak egy eszköz, mely képzés és megfelelően kialakított környezet nélkül az is marad” – fejtette ki a cég üzletpolitikáját Minárovits János, az Albacomp vezérigazgatója.

A magyar kormány – a közép-európai régióban elsőként – 2007 őszén írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy Intel World Ahead program egyes oktatási projektjeit a hazai alap- és középfokú oktatásban bevezetik. A megállapodás három programot érintett: az Intel Teach tanárképző projektet, amely a pedagógusokat segíti abban, hogy megértsék, mikor, miként és hol használhatják fel a technológiai eszközöket az osztálytermekben; az Intel Classmate PC programot, egy olyan iskolai számítógép bevezetését, amelyet kifejezetten a diákok igényeihez szabtak, valamint az Intel skoool Learning and Teaching technológiát, ami egy online oktatási erőforrásnak feleltethető meg.

Magyarországon már a honosított tanulói laptopok kerültek az intézményekbe, magyar billentyűzettel, magyar nyelvű osztályfelügyeleti szoftverekkel, valamint a telepítéshez és a bevezetéshez szükséges segédletekkel. Az Intel nagy hangsúlyt fektetett a tanári tananyagok elkészítésére, ezzel is segítve a tanárok felkészülését az új helyzetre. Az Albacomp oktatási üzletágával együttműködve pedig kiemelten kezelik a laptopok bevezetését és használatát segítő tanári képzéseket.

Azóta történt

Előzmények