Mindenki netbookot akar

A gazdasági válság idején a hordozható számítógépek piacát kizárólag a netbookok tartják növekedési pályán. A texasi DisplaySearch piackutató tegnap publikált prognózisa szerint az idén e jellemzően internetezésre használható, kis méretű és könnyű gépek forgalma megduplázódik, miközben a klasszikus – a cég által használt definíció szerint 12,1 colos vagy annál nagyobb kijelzővel szállított – notebookokból nem fogy majd több, mint tavaly.

Az előrejelzés szerint a tavalyi 16,4 millió után 2009-ben 32,7 millió netbook talál majd gazdára világszerte. (A netbookok darabszám szerinti forgalmát mérő statisztikákban jelentős eltérések mutatkoznak a különböző piackutatók és gyártók adatai között, erre érdemes tekintettel lenni az eltérő forrásból származó számok összevetésekor – a szerk.) Mivel a notebookok forgalma 129,5 millió darabbal gyakorlatilag megmarad a 2008-as szinten, a termékkör részaránya a hordozható számítógépek teljes piacán látványosan, 11,2 százalékról 20 százalékra nő. Azaz: az idén minden ötödik eladott hordozható PC netbook lesz.

John Jacobs, a piackutató laptopokért felelős elemzője a PC World-nek elmondta, hogy e gépek sikere elsősorban kedvező, az Egyesült Államokban jellemzően 300 és 500 dollár közötti áruknak köszönhető. Növeli a termékkör vonzerejét az is, hogy a gyártók hajlanak a nagyobb kijelzők és billentyűzetek beépítésére, és ezzel játékszerből a mindennapokban is használható készülékekké formálják a netbookokat; néhány vállalat pedig erősebb grafikus processzorral szereli modelljeit, melyek így már HD-filmek lejátszására is alkalmasak. Ezek a fejlesztések ugyanakkor tovább halványítják az amúgy sem túl markáns határvonalat e gépek és a belépő szintű notebookok között – mondja Jacobs.

Noha a fejlett piacokon a netbookokat jellemzően második, helyettesítő gépként használják, kedvező áruk miatt a fejlődő gazdaságokban gyakran első(dleges) noteszgépként vásárolják őket – tette hozzá. A termékkör egyébként az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló ún. EMEA régióban a legkelendőbb, itt 2009-ben várhatóan 13,3 millió fogy majd. Észak-Amerikában 8,8, Kínában 3,9, az ázsiai és csendes-óceáni térségben 3, Japánban és Latin-Amerikában pedig 1,9-1,9 millió darab talál majd gazdára –  jósolják.

Azóta történt

Előzmények