Kibírod az ágyban laptop nélkül?

A londoni cityben dolgozók negyede annyira munkamániás, hogy elalvás előtt még az ágyban is dolgozik – többek között erre derített fényt egy, a számítógép-biztonsági megoldásokat szállító Credant Technologies megbízásából készített felmérés. E csoport tagjainak 57 százaléka heti 2-6 órát használja laptopját, PDA-ját, mobiltelefonját vagy más, internetre csatlakozni képes készülékét a párnák közt is. Ez naponta átlagosan körülbelül fél-egy órát jelent, nem csoda, hogy a partnerek többsége úgy gondolja: „ez egy rendkívül idegesítő szokás”. Az ágyban dolgozók 8 százaléka azt is elismerte, hogy több időt tölt a géppel esténként, mint amennyit a partnerével beszélget.

A 300 fő megkérdezésével készített felmérés nemcsak azt próbálta meg kideríteni, hogy a brit irodai dolgozók laptopfüggő munkamániássá váltak-e, de fel akarta hívni a figyelmet a távoli munkavégzés biztonsági kockázataira is. A válaszadók 44 százaléka mondta azt, hogy a hordozható készülékein fontos munkahelyi információk találhatók, és 54 százalék ismerte el, hogy ezek nincsenek megfelelően titkosítva.

Márpedig a megkérdezettek 87 százaléka wifin keresztül internetezik az ágyból, és az ötödük úgy, hogy tudja: nem biztonságos vezeték nélküli hálózatra csatlakozik. A vizsgálat arra is rámutat, hogy az emberek általában bíznak a wifiszolgáltatókban: például fenntartás nélkül kapcsolódnak a hálózatra szállodákban, és 47 százalékuknak eszébe sem jut megkérdőjelezni a rendszer biztonságát.

Arra a kérdésre, hogy „Mielőtt elaludna, mit csinál utoljára?”, a válaszadók 96 százaléka azt jelölte be, hogy egy csók kíséretében jó éjszakát kíván partnerének. A fennmaradó 4 százalék (ezek nagy többsége férfi) még utoljára leellenőrzi, hogy jött-e e-mailje.

A Credant biztonsági tanácsokat is ad a felmérés eredményei mellé. Mint írják: ha bizalmas céges adatok is találhatók a hordozható készülékeken, azokat titkosítani kell (ezt lehet kérni az informatikusoktól); erős, számokat, betűket kombináló jelszóval kell védeni a gépet; és figyelni kell arra, hogy ne hagyjuk „nyitva” az eszközt, használat után mindig kapcsoljuk ki a Bluetooth- vagy a wifikapcsolatot. „Végül pedig: használjuk a hálószobát arra, amire való. Ha nem jön a szemére álom, a laptopja legyen az utolsó, ami az eszébe jut!” – javasolják.

Azóta történt

Előzmények