Készül a 75 dolláros táblagép

Az elmúlt év végén új koncepcióval jelentkezett az ún. százdolláros laptopot megálmodó Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) alapítvány. Az inkább újszerű és merész terméktervek kidolgozásában, mint azok megvalósításában jeleskedő szervezet ezúttal egy olyan érintéssel vezérelhető, minimalista tábla PC ötletével állt elő, amely nemcsak számítógépként, hanem médialejátszóként és e-könyv-olvasóként is használható.

Hirdetés

A projekt ötletgazdája és motorja, Nicholas Negroponte az IDG-nek adott interjújában (lásd a mellékelt videót) most azt mondta: várhatóan az év végére elkészül és a jövő januári Consumer Electronics Show (CES) kiállításon megtekinthető lesz a XO-3 néven fejlesztett gép prototípusa, amely már alkalmas az új lehetőségek kipróbálására. A hosszú távú cél az, hogy teljes egészében műanyag borítású legyen a készülék, de egyelőre ez nem kivitelezhető, a prototípus kijelzőjét kezdetben üveg fedi majd – mondta, hozzátéve, hogy talán 2012 elején már bemutatható lesz a strapabíró műanyagból készített, „törhetetlen” változat is.

A másik nagy kihívást a Negroponte által elképzelt „kettős üzemmódú” kijelző jelenti, amely a szabadban reflektív e-papírként, belső térben vagy sötétben pedig háttérvilágításos LCD-ként viselkedik. A mindig merész, gyakran irreálisnak tűnő tervekkel előálló professzornak azonban nincs kétsége afelől, hogy ez megvalósítható, mégpedig úgy, hogy az egész gép nem kerül majd többe 75 dollárnál. „A 75 dolláros szintet el fogjuk tudni érni, ez nem jelent problémát” – mondta az interjúban. A XO-3 ARM-chipre épül majd, érintésérzékeny kijelzője legalább 9 hüvelyk átmérőjű lesz, és – legalábbis kezdetben – Google Android operációs rendszerrel működik.

Korábban Negroponte azt is elmondta, hogy e modell esetében az OLPC már nem a gyártásra fókuszál: ha nem csupán a tervezőasztalon, de a valóságban is meg tudják építeni a gépet, az architektúrát megnyitják, azt bárki felhasználhatja. „Nem fontos nekünk gyártani, elég, ha azzal fenyegetünk, hogy gyártani fogjuk” – magyarázta még az év elején a Forbes újságírójának az alapítvány vezetője. Aki megérti, ha korábbi be nem váltott ígéretei miatt sokan kételkednek az újabb terv megvalósulásában, de úgy gondolja: „ha csak a felét elérjük a kitűzött céljainknak, már annak is óriási következményei lehetnek.”

Azóta történt

Előzmények

  • Hol vannak az ARM-os netbookok?

    A Flash hiánya és a táblagépek megjelenése is késlelteti az ARM-alapú netbookok piacra kerülését. Lehet, hogy még azelőtt kimennek a divatból, hogy megjelennének.

  • Tekerd fel a laptopot!

    A koncepció lenyűgöző és hihetetlenül praktikusnak tűnik: a jövője nyilvánvalóan azon múlik, hogy az OLED-technológia elérhető lesz-e megfizethető áron.

  • Megjelent az „igazi” százdolláros laptop

    A „kicsi, lassú, de elég”, a minimális igényeket kiszolgálni igyekvő laptopot a fejlődő országokba szánják.