Hirdetés

Google Cloud központ nyílt a lengyel fővárosban

Ma megnyitották Varsóban a Google Cloud közép-európai technológiai és adatfeldolgozó központját.

Az új adatközpont a Google szerint elősegíti a lengyelországi és a közép-európai digitális transzformációt.

Hirdetés

Az online rendezett megnyitón részt vett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, valamint Philip T. Reeker, az európai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes. Reeker aláhúzta: a közel kétmilliárd dollár értékű beruházás a lengyel–amerikai kapcsolatok további megerősítéséhez járul hozzá. Fejlesztve a közép- és kelet-európai digitális gazdaságot, a Google „a térség hajtóerejévé válik” – jelentette ki Reeker, aki megemlítette a Három Tenger Kezdeményezést is, mint olyan regionális formátumot, amelynek egyik célja a digitális és a kiberbiztonsági politika terén folytatott együttműködés megerősítése.

Morawiecki különösen az új technológiák szempontjából „nagyon jó beruházási helynek” nevezte Lengyelországot.

A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai kiemelte a digitális eszközök szerepét a koronavírus-járvány elleni harcban, a távmunka lebonyolításában. A Google Cloud platform elnöke, Thomas Kurian hangsúlyozta, hogy a varsói központ az első ilyen típusú beruházás Közép- és Kelet-Európában, és hetedik a kontinensen.

A Google 2019-ben kötött szerződést stratégiai partnerségről a lengyel Állami Felhő (Chmura Krajowa, OChK) üzemeltetőjével. Az ennek alapján létesített varsói iroda és adatfeldolgozó központ révén a Google legfontosabb regionális felhőszolgáltatásait bonyolítják le. A beruházás a többi között megnöveli az Google Cloud szolgáltatásain alapuló alkalmazások adatátviteli sebességét, javítja a Google-felhő elérhetőségét és stabilitását – írják.

A tavaly májusban aláírt szerződés értelmében a Microsoft is egymilliárd dollárt fektet be lengyelországi digitális fejlesztésekbe, illetve a globális adatfelhőjéhez kapcsolódó lengyelországi és közép-európai adatfeldolgozó központot létesít.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények