Az Amazon és a Microsoft uralják a felhőpiacot

A legutóbbi jelentések szerint a világjárvány alatt a cégek nagy összegeket fektettek a felhőszolgáltatásokba.

2020 utolsó negyedévében 32 százalékkal nőtt a költekezés a felhőszolgáltatások piacán.

Hirdetés

A Canalys elemzőcég szerint a szektor összebevétele a negyedév során 39,9 milliárd dollár volt, az ügyfelek ugyanis egyre többet fektetnek az IaaS és PaaS jellegű megoldásokba (ezek szolgáltatásként adják el az infrastruktúrát és a platformokat).

A szakértők szerint főként a távmunka és a távoktatás miatt nőtt meg az igény a felhőszolgáltatások iránt, de a vállalatok digitális átállási törekvései is előre mozdították ezt a piacot. A teljes 2020-as évben a szektorban 33 százalékkal emelkedtek a költekezések, így 142 milliárd dolláros bevételről lehetett beszélni.

A Canalys szerint egyre gyorsul a digitalizáció és a felhő terjedése, a cégek egyre többet költenek ilyen célra, az elhalasztott projekteket előre sorolják. Alkalmazásokat modernizálnak, átalakítják a munkahelyeket, ilyen téren pedig az egészségügyi, gyógyszeripari és pénzügyi szektor a legaktívabb. Állítólag még a szorult helyzetben lévő cégek is a felhőre irányítják át a befektetéseiket, mert ettől új bevételi forrásokat és sokszínűbb üzleti modellt remélnek.

Mindebből sokat profitált az Amazon AWS részlege, amely a felhős szektor ura volt 2020 utolsó negyedévében. A teljes bevétel 31 százaléka került az AWS-hez, amely éves szinten 28 százalékot lépett előre. A Microsoft Azure eközben éves szinten 50 százalékot erősödött, így már 20 százalékos piaci részesedéssel bír. Nőtt továbbá a kereslet az óriás Azure-alapú termékei iránt is, például a Teams vagy a Windows Virtual Desktop iránt.

A harmadik legnagyobb szolgáltató a Google Cloud volt, 58 százalékos éves növekedéssel és 7 százalékos piaci részesedéssel. A kínai Alibaba kezében a szektor 6 százaléka van, és ez a cég is sokat, 54 százalékot erősített éves szinten.

A szakértők szerint 2021-ben tovább nő majd az igény a felhőszolgáltatások iránt.

Azóta történt

Előzmények