Átláthatóbb felhőszolgáltatásokat akar a Google

A Google szerint lehetővé kell tenni a vállalatok számára, hogy azt a felhőalapú infrastruktúrát használják, amelyiket szeretnék, és akkor, amikor akarják.

Sok szolgáltatásnál probléma, hogy az ügyfelek egyszerűen beleragadnak az adott márka termékeibe, máshonnan pedig nem tudnak hozzáférni a kívánt adatokhoz. Erre a problémára válaszul szeretné elérni a Google azt, hogy a vállalatok könnyedén mozoghassanak a nyilvános felhők között. A Google úgynevezett nyitott felhőt szeretne a jövőben, ezen pedig már hónapok óta dolgozik is a cég - árulta el Thomas Kurian, a Google Cloud ügyvezetője.

A Google felhős részlege első lépésként a BigQuery Omni eszközt hozta létre. Ez kifejezetten a más felhőkben tárolt adatok elemzését teszi lehetővé a Google Cloud felhasználói számára. Szintén a nyílt felhő koncepciót erősíti a hibrid felhőalkalmazások fejlesztését segítő Anthos és a többplatformos monitorozást garantáló Cloud Monitoring.

Thomas Kurian elmondta, hogy a Google nyitott felhő filozófiája szerint az ügyfeleknek önállóságra és irányításra van szükségük a saját infrastruktúrájukkal kapcsolatban. Szerinte ha lehetőséget adnak számukra, hogy a felhős alkalmazásaikat többféle környezetben építsék és telepítsék, akkor nem szorulnak be egyetlen márka kínálatába, emiatt aztán a fejlődés is gyorsabb lehet.

A nyitott felhő elképzelés továbbá azért is fontos a jövőre vonatkozóan, mert a felhős szolgáltatók gyakran indoklás nélkül is felfüggeszthetik a működésüket. Ilyenkor az ügyfélnek lehetővé kell tenni, hogy minél előbb átköltöztethesse minden adatát máshová, úgy, hogy az adatok túléljék az addig használt szolgáltató megszűnését. Ezt szabadalmaztatott megoldás nem segítheti a Google szerint, ezért szükség van a nyílt forráskódú technológiákra és a nyílt szabványokra. Ezeket vélhetően az ügyfelek és a trösztellenes vizsgálatokat folytató hatóságok is üdvözölnék.

Azóta történt

Előzmények