Diódalézer központot alakítottak ki Kecskeméten

Befejeződött a kutatás-fejlesztési és oktatási célokat egyaránt szolgáló, több mint félmilliárd forint európai uniós támogatásból megvalósuló diódalézer központ 2018-ban indult kialakítása.

A Neumann János Egyetem bázisán Kecskeméten létrehozott központ elkészültéről az oktatási intézmény kedden számolt be az MTI-nek.

A tájékoztatás szerint a lézerlaboratórium élvonalbeli, Magyarországon pedig – újdonságánál fogva – két vonatkozásban is hiánypótló. Egyrészt az 1000 nanométer alatti hullámhosszúságú, jó sugárminőségű és nagy fényteljesítményű lézer sugárforrás, másrészt a 3D impulzus üzemű lézersugaras mikromegmunkálás miatt.

A kecskeméti kutatóhely három egysége: az optikai szálban vezetett, nagy teljesítményű direktdiódás megmunkáló központ, az optikai szálvezetés nélküli direktdiódás megmunkáló központ, valamint az impulzuslézeres szubtraktív mikromegmunkáló központ.

A magyarországi lézercentrumoktól a Kecskeméten megépült abban tér el, hogy a három lézeregység az eddigiekhez képest alacsonyabb hullámhossz-tartományban működik majd, és egy dióda segítségével állítja elő a lézersugarat. Ennek köszönhetően hosszabb élettartamot és kedvezőbb energiafelhasználást lehet elérni, továbbá nagyobb megbízhatósággal és jobb teljesítménnyel alkalmazható – írják.

A jármű-, gép-, elektromos, elektronikai ipar területén a különféle teljesítményű lézereket ma a vágás, hegesztés és a gravírozás területén alkalmazzák, így az új laboratórium által ezeken a területeken lehet az oktatás színvonalának emelése mellett elsődlegesen a beszállító kis- és közepes vállalatok innovációs képességeit javítani. Különösen nagy az igény a mikromegmunkálás iránt. A választott berendezéssel a fogászati implantátumok beépülését segítő felületmódosítási eljárásokat is lehet fejleszteni.

A projektben alkalmazott technológia-fejlesztésnek és a gyakorlati alkalmazásának köszönhetően egyebek mellett növelhető a fémszerszámok kopásállósága, amit Kecskeméten egyebek mellett az autóipar is hasznosíthat. Az új központban a hagyományosnak tekinthető lézeres technológiákon, a vágáson vagy hegesztésen kívül olyan eljárásokkal foglalkoznak majd, mint például a hőkezelés, a hibrid kötések kialakítása vagy a felületmódosítás.

A lézerlaboratórium infrastruktúrájának kialakítása a Neumann János Egyetem, míg az eszközök specifikálása, beszerzése, rendszerbe állítása a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. feladata volt. A projektre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretéből konzorciumban 518 millió forint támogatást nyertek el.

Azóta történt

Előzmények