Hirdetés

2019. május 21., kedd

Gyorskeresés

Chrome: jön a magyar helyesírás-ellenőrző

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A fejlesztői csatornán tegnap kiadott verzióban már aktiválható a magyar nyelvű ellenőrzés.

Hirdetés

A Chrome 5 legfrissebb változatában, az 5.0.360.x-ban – mely egyelőre csak a fejlesztői csatornán (dev channel) érhető el – megjelent a magyar helyesírás-ellenőrzés lehetősége, írta meg ma a Kocka blog. A fejlemény azért figyelemre méltó, mert a Google böngészője eddig annak ellenére nem támogatta a nyelvünket, hogy a magyar fejlesztésű Hunspell helyesírás-ellenőrző motort használja. A modul fejlesztését koordináló Németh László korábban azt írta érdeklődésünkre: úgy tudja, azért hiányzik a magyar nyelv a browser repertoárjából, mert a vállalat úgy módosította a Hunspellt, hogy az sajátos módon éppen a magyar szótárral nem működött együtt.


Kép: Kocka blog

Úgy látszik, mostanra ezeket a problémákat sikerült megoldani. Amint Németh írja: „[A változásnak] Valószínűleg köze lehet a Hunspell 1.2.9-es hibajavító kiadásához is, amibe, azt hiszem, a Google által küldött foltokat is integrált Caolan McNamara a Red Hat Linuxtól. (Ő nemrégiben csatlakozott a Hunspell fejlesztéshez, de már korábban is sok foltot küldött.)”

A magyar helyesírás-ellenőrzőt a Chrome tesztváltozatában az Options/Under the hood/Change font and language settings (Betűtípusok és nyelvek) menüben lehet aktiválni.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.