Előz a Google Chrome

A múlt héten világszerte több internetező használta a Chrome böngészőt, mint az Apple Safarit – derül ki a webes statisztikákat készítő Net Applications friss adataiból. Ezzel a Google viszonylag fiatal programja közvetlenül felzárkózott az Internet Explorer és a Firefox mögé, és a harmadik legnépszerűbb browserré avanzsált. A trendet tekintve a történelmi előzés valószínűleg nem lesz kérészéletű, a Chrome tartósan berendezkedik majd a dobogó utolsó fokán.

A több mint 160 millió egyedi látogató számítógépéről gyűjtött adatok alapján készített statisztika szerint a Google böngészőjének piaci részesedése december 6-a és 12-e között a korábbi héthez képest 0,4 százalékponttal, 4,4 százalékra nőtt, míg a Safarié 4,37 százalékon állapodott meg. A Net Applications szerint a Chrome erősödésében szerepe volt annak, hogy a múlt héten elérhetővé vált a linuxos és maces kiadás tesztverziója. Tény, hogy Linux platformon a szoftver részesedése a korábbi 3,81 százalékról 6,34 százalékra, Mac OS X operációs rendszereken pedig 0,32 százalékról 1,3 százalékra nőtt.

Vince Vizzaccaro, a Net Applications illetékes vezetője a számokat ismertető Computerworld-nek elmondta, hogy Linuxon izgalmas küzdelem várható. „Ma a Firefox a domináns böngésző ezen a platformon, pontosan úgy, ahogy az IE Windowson vagy a Safari a Mac rendszereken. Kíváncsi vagyok, hogy a Chrome ugyanolyan erős versenytársává válik-e majd a Firefoxnak Linux platformon, mint amilyen erős riválisává vált a Firefox az IE-nek Windowson.”

Ami a böngészőpiaci élbolyt illeti: a piacvezető Internet Explorer részesedése 63,6 százalék, míg a második Firefoxé 24,7 százalék – a Chrome-nak tehát a mostaninál jóval nagyobbat kell lépnie majd egy esetleges újabb előzéshez.

Forrás: Gemius SA, gemiusTraffic, 2009/12/07–2009/12/13, www.rankings.hu
Az Chrome és az Opera versenye Magyarországon (Forrás: www.rankings.hu)

A Google szoftvere a magyar internetezők körében is a harmadik legnépszerűbb browser, igaz, már augusztus óta. A program azonban a hazai piacon nem a csupán marginális részesedésig jutó Apple Safarit, hanem az Operát előzte meg néhány hónapja, és a részesedését azóta is lassan, de biztosan növeli. A magyarországi toplista állása a múlt héten – a Gemius SA adatai szerint – a következőképpen festett: Firefox (52,66%), Internet Explorer (39,05%), Chrome (4,31%), Opera (3,01%) és Safari (0,54%).

Azóta történt

Előzmények