Könnyű a hackernek, ha a jelszavad: 12345

Magyarországon talán nem, de a világ azon részein, ahol népszerű a Gawker blogszolgáltató, igen nagy vihart kavart az a „csetepaté”, mely állítólag azért tört ki, mivel a Gawker nem szimpatizált a 4chan oldal közösségével, pontosabban a mostanában roppant aktív Anonymous néven összefoglalható kezdeményezés pártolóival, és ennek hangot is adtak.

A „csetepaté” valójában enyhe szó, mivel a harcias hackerek nemcsak hogy megszerezték a felhasználók adatait, azonosítóját, jelszavát, de ezt közzé is tették. A hírek szerint a magát „Gnosis”-nak nevező csoport körülbelül 1,3 millió felhasználó adatait lopta el.

A történet egyes elemeit illetően még mindig nagy a bizonytalanság, ám a nyilvánosságra került adatbázis elemzése legalább ilyen érdekes. Egy amerikai cég, a Duo Security ugyanis brute force módszerrel elemezte a Gawker felhasználóinak jelszavait. Meglepő eredményre ugyan nem jutottak, de egy újabb adalékkal szolgáltak a felhasználói tudatosságról, ugyanis kiderült, hogy a választott jelszavak között első helyen az „12345”, a másodikon a „password” szerepelt. Ezek után nem meglepő, hogy a feltöréshez használt nyolcmagos Xeon-rendszernek mindössze egy órára volt szüksége 200 ezer (a már rég kompromittálódott, 56 bites DES titkosítást használó) jelszó megfejtéséhez. Egy szakértő véleménye szerint a sikerhez az is hozzájárult, hogy a feltört jelszavak 99,45 százaléka csak alfanumerikus karakterekből állt, nem tartalmaztak speciális jeleket vagy szimbólumokat.

A különösen érintett országok biztonsági szakértői két dologra hívják fel a figyelmet: egyrészt a felhasználó tudatosság erősítésének szükségességére, másrészt arra, hogy a Gawker esete utalhat arra, hogy talán nagyon sok cég, köztük kormányhivatalok, bizalmas adatokat kezelő szervezetek rendszereit is át kellene tekinteni, vajon ők mennyire korszerű titkosításokat használnak.

Hirdetés

Szakmai előadások és koncert: így ünnepli 20. születésnapját a RelNet Kft.

PR Az IT-biztonsági, hálózati és menedzsment megoldások integrálására és támogatására szakosodott disztribútor vállalat az évek során példaértékűvé vált RelNet Partnernapon színvonalas szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várja a vendégeit – akár az IT Café olvasóit - a Normafa Rendezvényházba.

Azóta történt

Előzmények