Nem árulta el a jelszót, börtönt kapott

Hirdetés

(Infobulvár) Négy hónapnyi börtönbüntetésre ítéltek egy angol fiatalt, mert nem volt hajlandó megadni a jelszavát a számítógépét lefoglaló rendőröknek. A 19 éves Oliver Drage-et tavaly májusban tartóztatták le egy gyermekek sérelmére elkövetett szexuális kizsákmányolási ügyben folytatott nyomozás során. A hatóság – abban a reményben, hogy bizonyítékokat találhat rajta – lefoglalta a gyanúsított komputerét, de a merevlemezen tárolt adatokhoz nem fért hozzá, mert azok titkosítva voltak. Drage-et hivatalosan felszólították arra, hogy adja meg a titkosítás feloldásához használt, 50 karakter hosszú jelszavát, de ő ezt megtagadta.

A bíróság a jelszó eltitkolása miatt a múlt hónapban 16 hétnyi, fiatalok börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a gyanúsítottat, az ilyen jellegű információk visszatartása ugyanis az Egyesült Királyság nyomozati hatáskörök szabályozásáról szóló 2000. évi törvénye értelmében bűncselekménynek minősül. A korábban egy gyorsétteremben dolgozó Drage a legfiatalabb brit, akit e törvény alapján ítéltek el.

„A számítógépes rendszerek folyamatosan fejlődnek, és az itt alkalmazott jogszabály pontosan azok miatt született, akik internetes bűncselekményeket követnek el. Az ítélet erős üzenet azok számára, akik az online elkövetett bűncselekményeiket megpróbálják elfedni” – nyilatkozta a Press Association-nek Neil Fowler, a lancashire-i rendőrség nyomozója. Drage számítógépe merevlemezének tartalmát a hatóság azóta sem tudta visszafejteni.

Azóta történt

  • Megint támadnak a zsarolóvírusok

    Több olyan kórokozó is felbukkant az interneten, amely blokkolja a hozzáférést a felhasználó adataihoz, és váltságdíjat kér.

  • Könnyű a hackernek, ha a jelszavad: 12345

    A Gawker blogportál feltörése utáni elemzés újra csak azt mutatta meg, hogy maguk a felhasználók is garantálhatják egy támadás sikerét.

  • A nők egyszerűbb jelszavakat használnak

    Felmérés készült a magyar internetezők jelszóhasználati szokásairól. Az adatok szerint a férfiak inkább ügyelnek a biztonságra.

Előzmények