35 év börtön tudományos cikkek letöltéséért

Az amerikai hatóságok kedden jelentették be, hogy július 14-én letartóztatták a Reddit egyik alapítóját, a 24 éves Aaron Swartzot, akit azzal vádolnak, hogy feltörte a nagy hírű egyetem, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) hálózatát, és három hónap alatt több mint négymillió dokumentumot töltött le jogosulatlanul a védett szakcikkadatbázisból. A magát ártatlannak tartó Swartzot még kedden el is engedték, és 100 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezhet a vádakkal szemben, melyek a bűnszervezetben való részvétel kivételével gyakorlatilag az összes, az amerikai törvények által felsorolt számítógépes bűncselekményt tartalmazzák.

A korábban a Harvardon ösztöndíjasként dolgozó, hasonló ügyekben már érintett Swartz (2009-ben 18 millió oldalnyi bírósági dokumentumot töltött le egy kormányzati adatbázisból) figyelemre méltó alakja azoknak a mozgalmaknak, melyek az információszabadságra hivatkozva szerveznek akciókat, kampányokat. A hacker úgy véli, hogy bizonyos zárt hálózatokban tárolt információkhoz mindenkinek joga van ingyenesen – mind az említett kormányzati, mind a mostani MIT-s adatbázis nyitott, viszont a rendszeren kívül állók számára a legtöbbször csak bizonyos díj fejében érhetőek el az anyagok.

A megvádolt informatikus az alapítója és vezetője a Demand Progress nevű nonprofit kezdeményezésnek is, melynek célja – saját megfogalmazásuk szerint –, hogy félmilliós tagságuk segítségével küzdjenek az információmonopóliumok ellen, figyelemfelhívó tetteikkel igyekeznek változásokat generálni az „információs piacon”. A csoport a főnök letartóztatása után – meglehetősen csúsztatásgyanús – közleményben jelezte, hogy szerintük Aaron Swartz nem csinált semmi rosszat, az ellene felhozott vádak elfogadhatatlanok, és úgy vélik, az adatbázisból anyagokat letöltő nem csinált többet, mint az, aki túl sok könyvet vitt el a könyvtárból, nem okozott kárt, ezért a szövetségi vizsgálat leállítását követelik.

Ezzel a véleménnyel messze nem ért egyet az állami főügyész, Carmen M. Ortiz, aki keddi nyilatkozatában elmondta, hogy Swartz jogosulatlanul jutott hozzá tartalmakhoz, lopást követett el, és „a lopás mindenképp lopás, akár a billentyűzetről kiadott paranccsal, akár feszítővassal hajtják végre, mindegy, hogy dokumentumokat vagy bankjegyeket szerez meg az illető.” Ha a hackert bűnösnek találják, a maximális büntetési tétel akár 35 év börtön, illetve egymillió dolláros pénzbüntetés is lehet.

Swartz, Aaron Indictment

Swartz egyébként nem túlságosan kifinomult megoldást választott akciójához: a 2010. szeptember 24. és 2011. január 6-a között folytatott „adatcsapolást” úgy hajtotta végre, hogy fizikailag fért hozzá az MIT hálózatához, ugyanis feltört (szó szerint) egy, az MIT alagsorában lévő számítógépes szekrényt, és laptopjával közvetlenül csatlakozott rá a belső hálózatra. Innen aztán elérte a JSTOR nevű archívumot, melyben a tudományos cikkek találhatóak. A védelmet megkerülve így Gary Host („ghost”) nicknéven folytatta tevékenységét, az MIT dolgozóinak, illetve hallgatóinak jogosultságával. A JSTOR közleménye szerint a behatoló emellett a letöltéssel komoly zavarokat is előidézett a rendszerben, túlterhelte azt, illetve üzemzavart okozott. A rendszergazdáknak az illegális tevékenység észlelése után egyszer sikerült kizárniuk Swartz gépét, ám ő ekkor új utat talált, és folytatta a letöltést.

A történet ettől fogva kissé zavaros, mert állítólag az adatbázis gazdái és a hacker ezek után megállapodásra jutottak, hogy Swartz nem osztja meg a megszerzett dokumentumokat, és lezárják az ügyet, ám a hatóság mégis eljárást indított, melynek része a letartóztatás. Az első tárgyalásra szeptemberben kerül sor.

Azóta történt

Előzmények