Gates: a Windows a legbiztonságosabb

A Microsoft elnöke és vezető szoftvermérnöke egy londoni konferencián beszélt az operációs rendszerek biztonságáról – kiemelve, hogy vállalata nagy hangsúlyt fektet a Windows biztonságosabbá tételére. "Egy nagy példányszámban forgalmazott rendszer, mint a Windows, melyet alaposan leteszteltek, messze a legbiztonságosabb" – mondta Gates.

Ezzel szemben veszélyes azt állítani, hogy egy rendszer biztonságos, mert nem támadják – hangsúlyozta a Microsoft-vezér, utalva az asztali piacon jóval kisebb piaci részesedéssel rendelkező operációs rendszerekre, mint amilyen a Linux vagy a Mac OS.

Gates egyben elmondta, hogy a rosszindulatú hackerek bizonyos értelemben segítik az operációs rendszerek fejlesztését, hiszen új, alaposabb kódvizsgálati módszerek kidolgozására sarkallják a vállalatot. A Microsoft számára jelenleg a javítások hatékony menedzselése okozza a legnagyobb problémát: a felhasználóknak csupán 20 százaléka telepíti a friss biztonsági javításokat, melyekkel megakadályozhatóak lennének a támadások – mondta.

Manapság a vírusírók nem biztonsági rések után kutatnak, hanem megvárják, amíg a Microsoft javítást ad ki rendszereihez, majd – tudva, hogy a felhasználók jelentős része nem telepíti a foltot – a befoltozott hibát veszik célba. A vállalat számára így az egyik legfontosabb biztonsági feladat a javítások gyors telepíthetőségének megvalósítása.

Azóta történt

Előzmények