Csúnyán elmérgesedett az Apple és a Facebook viszonya

A jelentések szerint Mark Zuckerberg kijelentette, hogy a Facebooknak gyötrelmeket kell okoznia az Apple számára.

Régóta nem titok, hogy az Apple és a Facebook közötti viszony egyre feszültebb.

A The Wall Street Journal jelentése nemrég azonban rávilágított, hogy a helyzet mostanra elég súlyos mértékben elmérgesedett. A beszámoló szerint Mark Zuckerberg egykor kijelentette a dolgozói előtt, hogy a Facebooknak gyötrelmeket kell okoznia az Apple számára, válaszul Tim Cook „nagyszájú” megszólalásaira.

Az évek óta tartó viszálykodás egyik mérföldköve az volt, amikor Cook egy kérdésre válaszul kijelentette: ő eleve nem is került volna olyan helyzetbe, mint a Facebook a Cambridge Analytica-botrány kapcsán. Majd kritizálta a Facebookot, amiért megsérti az emberek magánszféráját. Azóta folyamatosan támadja a közösségi platformot, többek között azért, mert szerinte tele van tévinformációkkal és összeesküvés-elméletekkel, amiket az algoritmusok csak még jobban terjesztenek.

2017-ben a két ügyvezető azért találkozott, hogy rendezzék a megtört viszonyukat, de a WSJ szerint a béketalálkozó csak még nagyobb ellenszenvhez és vitákhoz vezetett. Azóta elmélyült a két cég közötti ellentét, ami kapcsán az iOS magánszférát védő változtatásai jelentettek olajat a tűzre. Az App Store decemberben megjelent címkéire van még idejük felkészülni a fejlesztőknek, a tavasszal érkező iOS 14.5-ig. A felhasználókat meg kell kérdezni az iOS-es appokon keresztül, hogy engedélyezik-e a weboldalakon és az appokban való követést hirdetési azonosító segítségével.

A Facebook érthető módon attól tart, hogy jelentősen visszaesnek a bevételei, hiszen az üzleti modelljét alapvetően határozza meg a felhasználói aktivitás követése célzott reklámok kapcsán, a mobilos forgalom igen jelentős része pedig Apple eszközökön át zajlik. Versenyellenes viselkedés vádjával az Apple beperelését fontolgatja a Facebook, és az Epic Gamesnek is jogi segítséget nyújtott az Apple-lel szemben. A WSJ szerint azóta a trösztellenes hatóságoknál és a kormányzati szerveknél is folyamatos hadjáratot folytat az Apple ellen a Facebook.

A viszálykodás a nyilvánosság előtt és zárt ajtók mögött egyaránt zajlik, miközben mindkét óriáscég trösztellenes vizsgálatok célkeresztjében áll. Ezzel egyszerre egyre több kategóriában lehetnek egymás riválisai is, mindkét ügyvezető hisz abban például, hogy a jövőt a kevert és a kiterjesztett valóság jelentheti.

Azóta történt

Előzmények