Hirdetés

Kártevőkkel támadják az Apple M1 chipes Mac gépeit

Egy biztonsági kutató olyan kártevőt fedezett fel, amit kifejezetten az Apple M1 processzorral szerelt gépekre írtak.

Alig néhány hónapja kaphatóak az Apple saját M1 processzorával szerelt Mac gépei, a hackerek azonban már támadják is ezeket.

Patrick Wardle biztonsági kutató olyan kártevőt fedezett fel, amelyet kifejezetten az M1 chiphez hoztak létre. A blogbejegyzésében részletesen ír a GoSearch22 nevű Safari adware kiegészítőről, ami eredeti változatában még Intel x86-os processzorokhoz készült, és a Pirrit nevű maces adware variánsának tűnik.

A kifejezetten M1-es chipekhez átalakított és összerakott kártevő felhasználói adatokat gyűjt és hirdetésekkel szórja tele a képernyőt. A szakértő szerint azonban minden adott a támadók számára, hogy komolyabb károkat okozzanak.

Wardle szerint a GoSearch 22 létezése bizonyítja, hogy a hackerek javában dolgoznak az Apple legújabb hardvereire célzottan megírt kártevőkön. A szóban forgó adware egyébként a VirusTotalra lett még decemberben feltöltve, és a vírusellenőrzők 15 százaléka akkor még biztonságosnak ítélte.

Thomas Reed, egy másik kutató hozzátette: az M1 chipre szoftvert fordítani olyan egyszerű is lehet, mint egy kapcsolót megnyomni – ezért aztán a hackereknek könnyű dolguk van a kártevőkkel is. A GoSearch 22 tanúsítványát mindenesetre már visszavonta az Apple, így azt legalább már nehéz telepíteni.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények